psse-slupca.pl

Makaron z pikantnymi brokułami • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.

Makaron z pikantnymi brokułami

Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 600 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzech włoski - 50 g
ser feta - 200 g
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
makaron penne - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PAPRYCZKI CHILI OCZYSZCZAMY,:
pozbawiamy nasion i drobno siekamy. ORZECHY WŁOSKIE GRUBO: siekamy.
2.MAKARON GOTUJEMY WE:
wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
3.BROKUŁY DZIELIMY NA:
małe różyczki i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek.
4.DOPRAWIAMY SOLĄ, CHILI:
i sokiem z cytryny.
5.DODAJEMY ORZECHY WŁOSKIE:
i krótko smażymy, a następnie doprawiamy do smaku.
6.
MAKARON ODCEDZAMY.
7.OBA SKŁADNIKI MIESZAMY:
z brokułami, układamy na talerzach.
8.FETĘ KROIMY W:
kostkę i posypujemy nią makaron.
Makaron z pikantnymi brokułami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PAPRYCZKI CHILI OCZYSZCZAMY,

pozbawiamy nasion i drobno siekamy. ORZECHY WŁOSKIE GRUBO: siekamy.

2

MAKARON GOTUJEMY WE

wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.

3

BROKUŁY DZIELIMY NA

małe różyczki i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek.

4

DOPRAWIAMY SOLĄ, CHILI

i sokiem z cytryny.

5

DODAJEMY ORZECHY WŁOSKIE

i krótko smażymy, a następnie doprawiamy do smaku.

6

MAKARON ODCEDZAMY.

7

OBA SKŁADNIKI MIESZAMY

z brokułami, układamy na talerzach.

8

FETĘ KROIMY W

kostkę i posypujemy nią makaron.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2581,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

645,4 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

85,7 g

🥬

Błonnik

26,4 g

💪

Białko

26,4 g

Podobne przepisy