psse-slupca.pl

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou • przepis • składniki • przygotowanie

Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou

Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 0,5 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
miód - 1 łyżeczka
musztarda dijon - 2 łyżeczki
olej po suszonych pomidorach - 80 ml
pomidor suszony - 5 szt.
pistacje - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
olej słonecznikowy - 50 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
lazur błękitny - 150 g
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżki
sól - 1 szczypta
rozmaryn świeży - 16 g
szparagi zielone - 500 g
woda - 50 ml
sok z cytryny - 12,5 ml
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Musztardę łączymy w misce z białym pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Podbijamy za pomocą trzepaczki, stopniowo dolewając olej po suszonych pomidorach, aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
2.BLANSZUJEMY SZPARAGI:
Szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie blanszujemy na patelni na lekko rozgrzanym oleju ok. 1,5-2 minut. Oprószamy solą i pieprzem. W trakcie blanszowania odwracamy. Szparagi powinny lekko zarumienić się z wierzchu, zachowując jędrność i chrupkość.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Pokruszony w dłoniach ser pleśniowy układamy na smażących się szparagach. Całość dusimy kolejne 30 sekund, aż ser się rozpuści.
Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Musztardę łączymy w misce z białym pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Podbijamy za pomocą trzepaczki, stopniowo dolewając olej po suszonych pomidorach, aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.

2

BLANSZUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie blanszujemy na patelni na lekko rozgrzanym oleju ok. 1,5-2 minut. Oprószamy solą i pieprzem. W trakcie blanszowania odwracamy. Szparagi powinny lekko zarumienić się z wierzchu, zachowując jędrność i chrupkość.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Pokruszony w dłoniach ser pleśniowy układamy na smażących się szparagach. Całość dusimy kolejne 30 sekund, aż ser się rozpuści.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2340,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1170,0 kcal

🥑

Tłuszcz

103,9 g

🌾

Węglowodany

36,5 g

🥬

Błonnik

33,3 g

💪

Białko

33,3 g

Podobne przepisy

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl