Muffiny o smaku pizzy • przepis • składniki • przygotowanie
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W MISCE
mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
OSOBNO MIESZAMY JAJKA,
olej oraz mleko, aż składniki się połączą.
MOKRE SKŁADNIKI DODAJEMY
do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
SER TRZEMY NA
tarce.
2/3 DODAJEMY DO
ciasta wraz z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami.
MIESZAMY I NAKŁADAMY
do formy na 12 muffinów.
POZOSTAŁYM SEREM POSYPUJEMY
wierzch muffinów.
POMIDORKI KROIMY NA
ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.
UPIECZONE MUFFINY WYJMUJEMY
i studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2731,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
227,6 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
14,2 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak z warzywami z airfryera
Pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki obiad. Dzięki wykorzystaniu airfryera warzywa będą chrupiące, kurczak soczysty, a samo przygotowanie błyskawiczne.

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa gołąbkowa
Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Kartoflanka regionalna
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.