Magdalenki na 2 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie
Pod jedną nazwą kryją się dwa rodzaje ciasteczek popularnych w dwóch różnych krajach. Wypróbuj przepis na magdalenki w stylu francuskim oraz hiszpańskim i zabierz je ze sobą na piknik!

Czas przygotowania
60 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
PIECZEMY MAGDALENKI
Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy. Formę do minimuffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
PIECZEMY MAGDALENKI
Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2208 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
220,8 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
26,6 g
Błonnik
3,6 g
Białko
3,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.

PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
Urozmaić swoje śniadania i przygotuj oryginalną pastę kanapkową z grillowanej cukinii z dodatkiem fety i orzeszków ziemnych według przepisu Darii Ładochy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl proteinowy z masłem orzechowym
Błyskawiczny w przygotowaniu i pełen protein! Właśnie taki jest koktajl waniliowo-orzechowy z dodatkiem suszonych śliwek i płatków owsianych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.

Rollsy serowe z oliwkami i tymiankiem
Macie ochotę na wyśmienitą przekąskę? To szybko sprawdźcie ten przepis i przygotujcie sobie rollsy serowe. Chrupiące ciasto oraz połączenie smaków oliwek, jogurtu greckiego, sera długo dojrzewającego oraz aromatycznego tymianku z pewnością przypadnie wam do gustu.