psse-slupca.pl

Muffinki wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie

Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!

Muffinki wielkanocne

Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 340 g
mleko - 150 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
ser cheddar - 100 g
pomidor suszony - 4 szt.
szczypior cebuli - 24 g
Szpinak Baby - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
świeży koperek - 30 g
chrzan tarty - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
serek naturalny - 300 g
sól - 1 szczypta
halibut wędzony - 100 g
jaja przepiórcze - 18 szt.

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY SZPINAK:
Szpinak, mleko, jajka i oliwę umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski.Ser cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidory kroimy w paski. Szczypiorek kroimy drobno.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Mokrą masę szpinakową dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i przekładamy do foremek do babeczek.
4.PIECZEMY BABECZKI:
Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche. Po upieczeniu wyjmujemy je i odstawiamy do wystudzenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREMY:
Krem koperkowy z czosnkiem.
6.OZDABIAMY BABECZKI:
Ścinamy górę babeczek i odkładamy do późniejszego wykorzystania. Na połowę babeczek szprycujemy krem koperkowy za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu każdej z nich układamy jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo. Dekorujemy posiekanym koperkiem. Na drugą połowę babeczek szprycujemy krem chrzanowy. Na każdej z nich układamy plaster halibuta i oprószamy odkrojonym wcześniej, posiekanym ciastem.
Muffinki wielkanocne

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY SZPINAK

Szpinak, mleko, jajka i oliwę umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski.Ser cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidory kroimy w paski. Szczypiorek kroimy drobno.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Mokrą masę szpinakową dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i przekładamy do foremek do babeczek.

4

PIECZEMY BABECZKI

Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche. Po upieczeniu wyjmujemy je i odstawiamy do wystudzenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREMY

Krem koperkowy z czosnkiem.

6

OZDABIAMY BABECZKI

Ścinamy górę babeczek i odkładamy do późniejszego wykorzystania. Na połowę babeczek szprycujemy krem koperkowy za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu każdej z nich układamy jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo. Dekorujemy posiekanym koperkiem. Na drugą połowę babeczek szprycujemy krem chrzanowy. Na każdej z nich układamy plaster halibuta i oprószamy odkrojonym wcześniej, posiekanym ciastem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3329,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

554,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,7 g

🌾

Węglowodany

49,7 g

🥬

Błonnik

28,8 g

💪

Białko

28,8 g

Podobne przepisy