psse-slupca.pl

Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk • przepis • składniki • przygotowanie

Czy jest coś bardziej tradycyjnego na świątecznym stole niż aromatyczna kapusta z grzybami? To danie, które od wieków gości w polskich domach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nasz przepis na świąteczną kapustę z grzybami to prawdziwa klasyka — spróbuj zrobić go wraz z nami!

Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk

Czy jest coś bardziej tradycyjnego na świątecznym stole niż aromatyczna kapusta z grzybami? To danie, które od wieków gości w polskich domach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nasz przepis na świąteczną kapustę z grzybami to prawdziwa klasyka — spróbuj zrobić go wraz z nami!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta kiszona - 1 kg
woda - 300 ml
grzyby suszone - 80 g
cebula - 1 szt.
olej - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4 ziarnka
sól - 0,5 łyżeczki
cukier - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 0,3 płaska łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kapustę płuczemy w sicie i odciskamy z nadmiaru soku.
2.SMAŻYMY CEBULĘ:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, a następnie wrzucamy cebulę. Smażmy, dopóki cebula się nie zeszkli. Ściągamy patelnię z kuchenki.
3.GOTUJEMY KAPUSTĘ:
Do garnka przekładamy kapustę, usmażoną cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy także odcedzone grzyby oraz 100 ml wody po grzybach. Wszystko mieszamy, zalewamy 300 ml wody i ustawiamy na kuchence. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
4.DOPRAWIAMY KAPUSTĘ:
Doprawiamy kapustę pieprzem i solą, mieszamy. Gotujemy przez 35 minut.
5.DODAJEMY CUKIER:
Pod koniec gotowania dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy przez kolejne 10 minut, aż kapusta i grzyby zmiękną, a woda całkiem się zredukuje.
6.STUDZIMY I PODAJEMY KAPUSTĘ:
Gotową kapustę lekko studzimy i wyciągamy z niej liście laurowe. Podajemy jeszcze ciepłą. Możemy ją także zawekować na później.
Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk

Czas przygotowania

145 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kapustę płuczemy w sicie i odciskamy z nadmiaru soku.

2

SMAŻYMY CEBULĘ

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, a następnie wrzucamy cebulę. Smażmy, dopóki cebula się nie zeszkli. Ściągamy patelnię z kuchenki.

3

GOTUJEMY KAPUSTĘ

Do garnka przekładamy kapustę, usmażoną cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy także odcedzone grzyby oraz 100 ml wody po grzybach. Wszystko mieszamy, zalewamy 300 ml wody i ustawiamy na kuchence. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.

4

DOPRAWIAMY KAPUSTĘ

Doprawiamy kapustę pieprzem i solą, mieszamy. Gotujemy przez 35 minut.

5

DODAJEMY CUKIER

Pod koniec gotowania dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy przez kolejne 10 minut, aż kapusta i grzyby zmiękną, a woda całkiem się zredukuje.

6

STUDZIMY I PODAJEMY KAPUSTĘ

Gotową kapustę lekko studzimy i wyciągamy z niej liście laurowe. Podajemy jeszcze ciepłą. Możemy ją także zawekować na później.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

688,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

98,4 kcal

🥑

Tłuszcz

3,2 g

🌾

Węglowodany

17,6 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

2,7 g

Podobne przepisy

Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl