Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Dania wytrawne z owocowym akcentem z pewnością nie są Wam obce, ale czy słyszeliście o takim połączeniu? Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie wszystkich makaronem z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, czosnek i bazylię siekamy, a parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
PODSMAŻAMY POMIDORY
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i krótko podsmażamy na niej czosnek, uważając, by się nie przypalił. Następnie dodajemy pomidory, solimy je i smażymy przez ok. 3 minuty, rozgniatając drewnianą łyżką.
GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych pomidorów dodajemy przecier brzoskwiniowy i płatki chili. Sos mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż delikatnie zmniejszy swoją objętość.
BLENDUJEMY SOS
Do gotowego sosu dodajemy wodę pozostałą po gotowaniu makaronu i dokładnie blendujemy, aż będzie gładki. W razie potrzeby sos jeszcze chwilę gotujemy, aby zgęstniał.
PODAJEMY MAKARON
Do zblendowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, masło i pieprz. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Makaron podajemy oprószony tartym parmezanem i posiekaną bazylią.
Wartości odżywcze
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!

Zupa parmezan pasta
Parmezan pasta to gęsta, sycąca zupa, którą pokochają miłośnicy makaronu. Dodatek sera grana padano dodaje jej wyjątkowego smaku i aromatu. Zobacz, jak szybko ją przygotujesz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE
Na imprezę w gronie znajomych polecamy szpinakowe koreczki przełożone śmietankowym serkiem z wędzonym łososiem!

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z orzechami włoskimi i żurawiną
Oryginalny pomysł na sałatkę łączącą w sobie bogactwo smaku orzechów, fety, słodkiej żurawiny i kremu balsamicznego.

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.