psse-slupca.pl

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą

Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
czekolada biała - 200 g
cukier - 300 g
ekstrakt waniliowy - 2 łyżki
mąka pszenna - 250 g
orzech macadamia - 150 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
masło - 170 g
sól - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, SÓL:
i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.
2.OSOBNO UCIERAMY ROZPUSZCZONE:
masło z cukrem na gładką masę.
3.DODAJEMY JAJKO I:
żółtko oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy aż do połączenia składników.
4.NASTĘPNIE STALE MIKSUJĄC,:
stopniowo dodajemy suche składniki.
5.BIAŁĄ CZEKOLADĘ I:
orzechy macadamia kroimy w dość grube kawałki i dodajemy do ciasta.
6.
MIESZAMY ŁYŻKĄ.
7.NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ:
papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta, zostawiając pomiędzy nimi duże odstępy.
8.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15 minut. WYJMUJEMY I STUDZIMY: na kratce.
Ciasteczka macadamia z białą czekoladą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, SÓL

i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.

2

OSOBNO UCIERAMY ROZPUSZCZONE

masło z cukrem na gładką masę.

3

DODAJEMY JAJKO I

żółtko oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy aż do połączenia składników.

4

NASTĘPNIE STALE MIKSUJĄC,

stopniowo dodajemy suche składniki.

5

BIAŁĄ CZEKOLADĘ I

orzechy macadamia kroimy w dość grube kawałki i dodajemy do ciasta.

6

MIESZAMY ŁYŻKĄ.

7

NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ

papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta, zostawiając pomiędzy nimi duże odstępy.

8

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15 minut. WYJMUJEMY I STUDZIMY: na kratce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5651,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

471 kcal

🥑

Tłuszcz

27,3 g

🌾

Węglowodany

53,2 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy