psse-slupca.pl

Mrożony jogurt z malinami i limonką • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!

Mrożony jogurt z malinami i limonką

Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 125 g
jogurt naturalny - 300 g
malina - 250 g
mięta świeża - 2 g
limonka - 2 szt.
śmietana 30% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.BIOLIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ:
drobno ścieramy.
2.Z OBU OWOCÓW:
wyciskamy sok.
3.SOK Z LIMONKI:
w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 75 ml.
4.ZAGOTOWUJEMY Z CUKREM:
i skórką z limonki, gotujemy na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. ŚMIETANĘ UBIJAMY NA: sztywno.
5.MALINY PRZEBIERAMY, MYJEMY,:
a następnie delikatnie osuszamy.
6.KILKA MALIN DO:
dekoracji wkładamy do lodówki, pozostałe miksujemy.
7.MIESZAMY Z JOGURTEM:
i syropem z limonki.
8.
DODAJEMY ŚMIETANĘ.
9.MASĘ WSTAWIAMY W:
płytkim naczyniu na 3-4 godziny do zamrażarki.
10.PO UPŁYWIE PIERWSZEJ:
godziny co 30 minut mieszamy masę widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
11.ZMROŻONY JOGURT PRZEKŁADAMY:
do salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i liśćmi mięty, podajemy natychmiast.
12.WSKAZÓWKA:
MROŻONY JOGURT: można również zamrozić w maszynie do lodów.
13.NALEŻY POSTĘPOWAĆ ZGODNIE:
z instrukcją producenta urządzenia.
Mrożony jogurt z malinami i limonką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BIOLIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ

drobno ścieramy.

2

Z OBU OWOCÓW

wyciskamy sok.

3

SOK Z LIMONKI

w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 75 ml.

4

ZAGOTOWUJEMY Z CUKREM

i skórką z limonki, gotujemy na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. ŚMIETANĘ UBIJAMY NA: sztywno.

5

MALINY PRZEBIERAMY, MYJEMY,

a następnie delikatnie osuszamy.

6

KILKA MALIN DO

dekoracji wkładamy do lodówki, pozostałe miksujemy.

7

MIESZAMY Z JOGURTEM

i syropem z limonki.

8

DODAJEMY ŚMIETANĘ.

9

MASĘ WSTAWIAMY W

płytkim naczyniu na 3-4 godziny do zamrażarki.

10

PO UPŁYWIE PIERWSZEJ

godziny co 30 minut mieszamy masę widelcem, aby rozbić kryształki lodu.

11

ZMROŻONY JOGURT PRZEKŁADAMY

do salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i liśćmi mięty, podajemy natychmiast.

12

WSKAZÓWKA

MROŻONY JOGURT: można również zamrozić w maszynie do lodów.

13

NALEŻY POSTĘPOWAĆ ZGODNIE

z instrukcją producenta urządzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1158,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

193,1 kcal

🥑

Tłuszcz

6,5 g

🌾

Węglowodany

30,2 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy

Mrożony jogurt z malinami i limonką - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl