psse-slupca.pl

Mazurek pomarańczowy • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!

Mazurek pomarańczowy

Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 300 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
pomarańcza - 5 szt.
cukier puder - 50 g
masło - 100 g
sól - 1 szczypta
mąka migdałowa - 50 g
mąka pszenna - 200 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
rum - 10 ml
marcepan - 200 g
orzech włoski - 30 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
wiśnie kandyzowane - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO KRUCHE MIGDAŁOWE:
Mąkę, mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy na blat lub do miski.
2.W ŚRODKU ROBIMY:
zagłębienie, dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem.
3.DELIKATNIE ZAGNIATAMY CIASTO:
(jeśli masa nie będzie chciało się połączyć, możemy dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę.
4.CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA:
grubość 5 mm i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm.
5.PRZEKŁADAMY NA BLASZKĘ:
wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut.
6.CIASTO PO UPIECZENIU:
powinno być blade.
7.MASA MARCEPANOWA NA:
rozetkę Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
8.MASĘ NAKŁADAMY DO:
worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką i szprycujemy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta kruchego. PIECZEMY W: temp.
9.180°C (TERMOOBIEG) LUB:
190-200°C (bez termooobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. STUDZIMY.
10.KONFITURA POMARAŃCZOWA ŚCIERAMY:
skórkę z pomarańczy.
11.BIAŁĄ WARSTWĘ SKÓRKI:
odcinamy i wyrzucamy (jest to najbardziej gorzka część pomarańczy).
12.OBRANE OWOCE KROIMY:
w mniejsze kawałki, miksujemy i wlewamy do garnka.
13.DODAJEMY CUKIER, LASKĘ:
wanilii przeciętą wzdłuż na pół (lub cukier wanilinowy) oraz skórę z pomarańczy.
14.GOTUJEMY OKOŁO 30-40:
minut na średnim ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.
15.GORĄCĄ KONFITURĘ (BEZ:
laski wanilii) równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając rozetek.
16.GDY KONFITURA WYSTYGNIE,:
mazurek dekorujemy bakaliami: kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczy i orzechami.
Mazurek pomarańczowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO KRUCHE MIGDAŁOWE

Mąkę, mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy na blat lub do miski.

2

W ŚRODKU ROBIMY

zagłębienie, dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem.

3

DELIKATNIE ZAGNIATAMY CIASTO

(jeśli masa nie będzie chciało się połączyć, możemy dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę.

4

CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA

grubość 5 mm i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm.

5

PRZEKŁADAMY NA BLASZKĘ

wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut.

6

CIASTO PO UPIECZENIU

powinno być blade.

7

MASA MARCEPANOWA NA

rozetkę Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

8

MASĘ NAKŁADAMY DO

worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką i szprycujemy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta kruchego. PIECZEMY W: temp.

9

180°C (TERMOOBIEG) LUB

190-200°C (bez termooobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. STUDZIMY.

10

KONFITURA POMARAŃCZOWA ŚCIERAMY

skórkę z pomarańczy.

11

BIAŁĄ WARSTWĘ SKÓRKI

odcinamy i wyrzucamy (jest to najbardziej gorzka część pomarańczy).

12

OBRANE OWOCE KROIMY

w mniejsze kawałki, miksujemy i wlewamy do garnka.

13

DODAJEMY CUKIER, LASKĘ

wanilii przeciętą wzdłuż na pół (lub cukier wanilinowy) oraz skórę z pomarańczy.

14

GOTUJEMY OKOŁO 30-40

minut na średnim ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.

15

GORĄCĄ KONFITURĘ (BEZ

laski wanilii) równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając rozetek.

16

GDY KONFITURA WYSTYGNIE,

mazurek dekorujemy bakaliami: kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczy i orzechami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4754,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

396,2 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

62,8 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy