psse-slupca.pl

Świąteczne galaretki • przepis • składniki • przygotowanie

Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.

Świąteczne galaretki

Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 2 łyżki
żelatyna - 1 łyżka
galaretka agrestowa - 150 g
galaretka malinowa - 150 g
śmietana 30% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WIŚNIOWE GALARETKI:
rozpuszczamy w gorącej wodzie, zmniejszając zalecaną przez producenta ilość wody o 1/3.
2.OSOBNO, W TEN:
sam sposób, przygotowujemy galaretki agrestowe.
3.MISKI Z GALARETKĄ:
wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
4.GDY GALARETKI BĘDĄ:
gotowe, żelatynę zalewamy 70 ml wrzątku i odstawiamy.
5.ŚMIETANKĘ PRZELEWAMY DO:
rondelka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy.
6.DO GORĄCEJ ŚMIETANKI:
dodajemy namoczoną żelatynę i całość mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
7.MIKSTURĘ STUDZIMY, ALE:
pilnujemy, by się nie ścięła.
8.GOTOWE GALARETKI WYJMUJEMY:
z miski i kroimy w kostkę.
9.PRZEKŁADAMY JE DO:
silikonowego naczynia do pieczenia lub na blachę wyłożoną folią spożywczą.
10.GALARETKI ZALEWAMY PRZESTUDZONĄ:
śmietanką i ponownie wkładamy do lodówki.
11.GDY ŚMIETANKA SIĘ:
zetnie, całość wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę.
Świąteczne galaretki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WIŚNIOWE GALARETKI

rozpuszczamy w gorącej wodzie, zmniejszając zalecaną przez producenta ilość wody o 1/3.

2

OSOBNO, W TEN

sam sposób, przygotowujemy galaretki agrestowe.

3

MISKI Z GALARETKĄ

wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.

4

GDY GALARETKI BĘDĄ

gotowe, żelatynę zalewamy 70 ml wrzątku i odstawiamy.

5

ŚMIETANKĘ PRZELEWAMY DO

rondelka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy.

6

DO GORĄCEJ ŚMIETANKI

dodajemy namoczoną żelatynę i całość mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.

7

MIKSTURĘ STUDZIMY, ALE

pilnujemy, by się nie ścięła.

8

GOTOWE GALARETKI WYJMUJEMY

z miski i kroimy w kostkę.

9

PRZEKŁADAMY JE DO

silikonowego naczynia do pieczenia lub na blachę wyłożoną folią spożywczą.

10

GALARETKI ZALEWAMY PRZESTUDZONĄ

śmietanką i ponownie wkładamy do lodówki.

11

GDY ŚMIETANKA SIĘ

zetnie, całość wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

622,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

51,8 kcal

🥑

Tłuszcz

3,3 g

🌾

Węglowodany

4,4 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy