psse-slupca.pl

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką

Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
musztarda - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 150 ml
pomidorki koktajlowe - 250 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
szynka parmeńska - 100 g
limonka - 1 szt.
szparagi zielone - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI I SZPARAGI:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. W międzyczasie szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, łodygi kroimy na kawałki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aż będą półtwarde, odcedzamy i osączamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY LIMONKOWY MAJONEZ:
Limonkę sparzamy, skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Żółtko, skórkę z limonki, 2 łyżeczki soku, musztardę, sól i pieprz mieszamy. Dodajemy stopniowo olej, stale ubijając. Gdy majonez zacznie gęstnieć, dolewamy pozostały olej cienkim strumieniem. Doprawiamy do smaku i ostrożnie mieszamy z ziemniakami i szparagami. Odstawiamy minimum na 30 minut do przegryzienia się smaków.
3.MIESZAMY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Pomidory kroimy w ćwiartki. Szynkę rwiemy na kawałki. Sałatkę przed podaniem jeszcze raz doprawiamy do smaku. Dodajemy pomidory i szynkę i mieszamy.
Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI I SZPARAGI

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. W międzyczasie szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, łodygi kroimy na kawałki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aż będą półtwarde, odcedzamy i osączamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY LIMONKOWY MAJONEZ

Limonkę sparzamy, skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Żółtko, skórkę z limonki, 2 łyżeczki soku, musztardę, sól i pieprz mieszamy. Dodajemy stopniowo olej, stale ubijając. Gdy majonez zacznie gęstnieć, dolewamy pozostały olej cienkim strumieniem. Doprawiamy do smaku i ostrożnie mieszamy z ziemniakami i szparagami. Odstawiamy minimum na 30 minut do przegryzienia się smaków.

3

MIESZAMY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Pomidory kroimy w ćwiartki. Szynkę rwiemy na kawałki. Sałatkę przed podaniem jeszcze raz doprawiamy do smaku. Dodajemy pomidory i szynkę i mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1966 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

491,5 kcal

🥑

Tłuszcz

36,5 g

🌾

Węglowodany

28,4 g

🥬

Błonnik

13,1 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl