psse-slupca.pl

Sałatka śniadaniowa z chorizo • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca sałatka z wyjątkowymi składnikami w stylu hiszpańskim to świetne połączenie smaków, które sprawdzi się na śniadanie i nie tylko.

Sałatka śniadaniowa z chorizo

Sycąca sałatka z wyjątkowymi składnikami w stylu hiszpańskim to świetne połączenie smaków, które sprawdzi się na śniadanie i nie tylko.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mix sałat - 4 garście
chorizo - 100 g
ziemniak - 4 szt.
oliwki zielone - 0,5 szkl
ser manchego, plastry - 100 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
ocet winny, czerwony - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
jajko - 4 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CHORIZO:
Kiełbasę chorizo kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni. Kiedy zarumieni się z obu stron, przekładamy ją na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
2.PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki przekrawamy na pół i podsmażamy na tłuszczu pozostałym ze smażenia chorizo.
3.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Cebulę kroimy w talarki i przekładamy do miski z zimną wodą, aby pozbawić ją ostrości, a następnie odcedzamy. Mix sałat przekładamy do dużej miski, skrapiamy octem i oliwą i dokładnie mieszamy. Jajka kroimy w ćwiartki, a ser manchego w słupki.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na sałacie układamy chorizo, ziemniaki, czerwoną cebulę, oliwki i jajka. Całość posypujemy serem manchego i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatka śniadaniowa z chorizo

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CHORIZO

Kiełbasę chorizo kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni. Kiedy zarumieni się z obu stron, przekładamy ją na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

2

PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki przekrawamy na pół i podsmażamy na tłuszczu pozostałym ze smażenia chorizo.

3

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Cebulę kroimy w talarki i przekładamy do miski z zimną wodą, aby pozbawić ją ostrości, a następnie odcedzamy. Mix sałat przekładamy do dużej miski, skrapiamy octem i oliwą i dokładnie mieszamy. Jajka kroimy w ćwiartki, a ser manchego w słupki.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na sałacie układamy chorizo, ziemniaki, czerwoną cebulę, oliwki i jajka. Całość posypujemy serem manchego i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1849,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

462,4 kcal

🥑

Tłuszcz

34 g

🌾

Węglowodany

17,8 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

21,2 g

Podobne przepisy