Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DŁUGIE WYKAŁACZKI
i garnek z przykrywką, który można wstawić do piekarnika Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Kaczke porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka.
POZBAWIONY MIĘSA KORPUS
kroimy na pół, przekładamy do garnka wraz z częścią skrzydełek (pozostawiamy tylko tę część, gdzie jest najwięcej mięsa) i szyjką, zalewamy zimną wodą, dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu.
KOSTKI PRZY UDACH
i przy skrzydełkach nacinamy dookoła, mniej więcej w połowie wysokości kości i zsuwamy ku dołowi skórę wraz ze ścięgnami.
ZA POMOCĄ NOŻA
odłamujemy część kości (chrząstki możemy wrzucić do wywaru).
Z UD WYCINAMY
również kości udowe.
Z PIERSI SCINAMY
nadmiar skóry, a skórę, która pozostała na mięsie, nacinamy w krateczkę.
DO MOŹDZIERZA PRZESYPUJEMY
1 małą łyżeczkę cynamonu, dodajemy 1 małą łyżeczkę suszonego majeranku, 2 małe łyżeczki posiekanego czosnku, 2 łyżki miodu oraz niewielką ilość posiekanej skórki z cytryny, niewielką ilość oliwy z oliwek oraz niewielką ilość białego mielonego pieprzu oraz soli, całość ucieramy.
MIĘSO KACZKI SMARUJEMY
marynatą, ale tylko od strony mięsa, przekładamy do miski, odstawiamy do lodówki (najlepiej marynować mięso przez 24 godziny).
PIERSI KACZKI UKŁADAMY
na zimnej i suchej patelni (skóra do dołu), smażymy na dość dużym ogniu, po wstępnym smażeniu zmniejszamy ogień.
SKÓRĘ NA UDACH
spinamy za pomocą długich wykałaczek, przecinając skórę wykałaczką w kilku miejscach i zawijając skórę do środka.
GDY TŁUSZCZ Z
piersi wstępnie wytopi się na patelnię, układamy na niej uda i skrzydełka (skórą do dołu). SMAŻYMY.
PIERSI PRZYSMAŻONE OD
strony skóry (nie smażymy od strony mięsa) przekładamy do naczynia.
POZOSTAŁE CZĘŚCI KACZKI
smażymy z obu stron, do momentu zarumienienia.
PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA
z piersiami. NIE WYLEWAMY TŁUSZCZU: z piersi.
DO GARNKA, KTÓRY
możemy wstawić do piekarnika, przelewamy tłuszcz wytopiony podczas smażenia kaczki.
DODAJEMY POKROJONĄ W
sporą kostkę cebulę.
GDY CEBULA SIĘ
zeszkli, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz niewielką ilość majeranku.
ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ KROIMY
na mniejsze części, kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody. DODAJEMY OBIE KAPUSTY: do garnka.
MIESZAMY, PODDUSZAMY.
DOPRAWIAMY 2 LIŚĆMI
laurowymi, pozostałą ilością ziela angielskiego, mieszamy.
NA KAPUŚCIE UKŁADAMY
kawałki kaczki, zmniejszamy ogień.
DODAJEMY SUSZONE MORELE
i suszone śliwki.
DOPRAWIAMY BARDZO MAŁĄ
ilością cynamonu i pozostałym posiekanym czosnkiem.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY JASNYM
piwem i doprawiamy 2 łyżkami miodu.
PO CZĘŚCIOWYM ODPAROWANIU
piwa całość podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem z korpusu kaczki.
NA KOŃCU DODAJEMY
pokrojony w grubsze kawałki seler naciowy, przykrywamy garnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny.
DANIE DEKORUJEMY LISTKAMI
selera naciowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7268,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1817,2 kcal
Tłuszcz
151,7 g
Węglowodany
64,7 g
Błonnik
49,2 g
Białko
49,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tosty w jajku
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Remulada
Remulada to wyjątkowy sos majonezowy, który doskonale się sprawdzi podany jako dodatek do jajek, wędlin, a nawet świeżych lub grillowanych warzyw.

Klasyczna karpatka
Klasyczna karpatka z domowym, waniliowym kremem budyniowo-maślanym to prawdziwie rozpływające się w ustach ciasto. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Naleśniki à la Raffaello
Mleczko i wiórki kokosowe, biała czekolada i migdały! Jeśli to Twoje ulubione smaki, koniecznie przygotuj najnowszy przepis Pawła Małeckiego!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!

Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!