psse-slupca.pl

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein

Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 250 g
curry - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 szt.
gruszka - 2 szt.
kaczka - 1 szt.
kolendra świeża - 2 łyżki
marchew - 3 szt.
miód - 2 łyżki
olej sezamowy - 1,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 2 szt.
rozmaryn świeży - 8 g
limonka - 1 szt.
sok z limonki - 20 ml
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 2 łyżki
makaron chow mein - 200 g
imbir świeży - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) Farsz z marynatą Kroimy gruszki na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych.
2.POKROJONE NA ĆWIARTKI:
i pozbawione gniazd nasiennych gruszki wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z połowy limonki , 4 całe gałązki rozmarynu i na koniec sok z 1/2 limonki.
3.WSZYSTKO RAZEM:
mieszamy. ODSTAWIAMY.
4.KACZKA KACZKĘ NACIERAMY:
niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.
5.KACZKĘ NACIERAMY MARYNATĄ:
(resztę marynaty wylewamy na kaczkę).
6.NASTĘPNIE, WKŁADAMY KACZKĘ:
do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około 1,5-2 h.
7.MAKARON Z WARZYWAMI:
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
8.CEBULĘ KROIMY W:
piórka, czosnek i marchewki na pół, a następnie w cienkie plastry.
9.GDY KACZKA JEST:
już prawie gotowa, zaczynamy smażyć przygotowane warzywa.
10.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
1 łyżkę oliwy z oliwek.
11.CEBULĘ, CZOSNEK I:
marchew wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
12.PODDUSZAMY MARCHEWKĘ, ENERGICZNIE:
wszystko mieszając.
13.IMBIR OBIERAMY I:
kroimy w cienkie paski.
14.ODDZIELAMY 1/2 PORCJI:
imbiru i wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę soli i trochę pieprzu, a następnie troszeczkę świeżej posiekanej kolendry i ponownie odrobinę imbiru.
15.NA KOŃCU WRZUCAMY:
na patelnię pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w cienkie plastry cukinię.
16.DO WARZYW DODAJEMY:
1 łyżeczkę curry, olej sezamowy i makaron. WSZYSTKO MIESZAMY: widelcem.
17.
ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ.
18.DODAJEMY RESZTĘ IMBIRU,:
posiekanej kolendry i na samym końcu por pokrojony w paski.
19.
CHWILKĘ PODGRZEWAMY.
20.SOK Z 1/2:
limonki dodajemy do makaronu.
21.JAK PODAWAĆ MAKARON:
przekładamy do miski, podajemy razem z kaczką przystrojoną kilkoma listkami kolendry.
Kaczka po azjatycku  z makaronem chow mein

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) Farsz z marynatą Kroimy gruszki na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych.

2

POKROJONE NA ĆWIARTKI

i pozbawione gniazd nasiennych gruszki wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z połowy limonki , 4 całe gałązki rozmarynu i na koniec sok z 1/2 limonki.

3

WSZYSTKO RAZEM

mieszamy. ODSTAWIAMY.

4

KACZKA KACZKĘ NACIERAMY

niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.

5

KACZKĘ NACIERAMY MARYNATĄ

(resztę marynaty wylewamy na kaczkę).

6

NASTĘPNIE, WKŁADAMY KACZKĘ

do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około 1,5-2 h.

7

MAKARON Z WARZYWAMI

Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

8

CEBULĘ KROIMY W

piórka, czosnek i marchewki na pół, a następnie w cienkie plastry.

9

GDY KACZKA JEST

już prawie gotowa, zaczynamy smażyć przygotowane warzywa.

10

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

1 łyżkę oliwy z oliwek.

11

CEBULĘ, CZOSNEK I

marchew wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.

12

PODDUSZAMY MARCHEWKĘ, ENERGICZNIE

wszystko mieszając.

13

IMBIR OBIERAMY I

kroimy w cienkie paski.

14

ODDZIELAMY 1/2 PORCJI

imbiru i wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę soli i trochę pieprzu, a następnie troszeczkę świeżej posiekanej kolendry i ponownie odrobinę imbiru.

15

NA KOŃCU WRZUCAMY

na patelnię pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w cienkie plastry cukinię.

16

DO WARZYW DODAJEMY

1 łyżeczkę curry, olej sezamowy i makaron. WSZYSTKO MIESZAMY: widelcem.

17

ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ.

18

DODAJEMY RESZTĘ IMBIRU,

posiekanej kolendry i na samym końcu por pokrojony w paski.

19

CHWILKĘ PODGRZEWAMY.

20

SOK Z 1/2

limonki dodajemy do makaronu.

21

JAK PODAWAĆ MAKARON

przekładamy do miski, podajemy razem z kaczką przystrojoną kilkoma listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8001,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2000,4 kcal

🥑

Tłuszcz

153,2 g

🌾

Węglowodany

104 g

🥬

Błonnik

54,2 g

💪

Białko

54,2 g

Podobne przepisy

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl