psse-slupca.pl

Lodowe babeczki • przepis • składniki • przygotowanie

Babeczki czekoladowe wypełnione lodami, to połączenie, które zasmakuje małym i dużym miłośnikom słodyczy. Sprawdź jak łatwo przygotować lodowe babeczki!

Lodowe babeczki

Babeczki czekoladowe wypełnione lodami, to połączenie, które zasmakuje małym i dużym miłośnikom słodyczy. Sprawdź jak łatwo przygotować lodowe babeczki!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada deserowa - 100 g
posypka kolorowa - 3 łyżeczki
lody truskawkowe - 300 ml
lody waniliowe - 300 ml
muffinka czekoladowa - 4 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.WYDRĄŻAMY MUFFINY:
Lody wyjmujemy z zamrażarki. Z muffinek odcinamy wyrośniętą górę i za pomocą łyżki wydrążamy środek tak, aby powstał brzeg o szerokości 1 cm (wydrążone ciasto można wykorzystać do bajaderek lub cake pops).
2.WYCISKAMY LODY DO MUFFINEK:
Lody przekładamy do rękawa cukierniczego - najpierw waniliowe, a następnie truskawkowe. Wyciskamy lody do przygotowanych wcześniej muffinek, formując je w charakterystyczny lodowy stożek. Lodowe babeczki wkładamy do zamrażarki na godzinę.
3.ZANURZAMY ROŻKI W CZEKOLADZIE:
Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zamrożone rożki babeczek zanurzamy w czekoladzie i od razu posypujemy kolorową posypką. Podajemy od razu lub przechowujemy w zamrażarce.
Lodowe babeczki

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYDRĄŻAMY MUFFINY

Lody wyjmujemy z zamrażarki. Z muffinek odcinamy wyrośniętą górę i za pomocą łyżki wydrążamy środek tak, aby powstał brzeg o szerokości 1 cm (wydrążone ciasto można wykorzystać do bajaderek lub cake pops).

2

WYCISKAMY LODY DO MUFFINEK

Lody przekładamy do rękawa cukierniczego - najpierw waniliowe, a następnie truskawkowe. Wyciskamy lody do przygotowanych wcześniej muffinek, formując je w charakterystyczny lodowy stożek. Lodowe babeczki wkładamy do zamrażarki na godzinę.

3

ZANURZAMY ROŻKI W CZEKOLADZIE

Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zamrożone rożki babeczek zanurzamy w czekoladzie i od razu posypujemy kolorową posypką. Podajemy od razu lub przechowujemy w zamrażarce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3192,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

798,2 kcal

🥑

Tłuszcz

46,9 g

🌾

Węglowodany

77,7 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

11,7 g

Podobne przepisy

Lodowe babeczki - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl