psse-slupca.pl

Muffiny jajeczne z papryczkami padron • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!

Muffiny jajeczne z papryczkami padron

Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 6 szt.
masło - 10 g
mąka pszenna - 65 g
papryka mielona słodka - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 20 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
Szpinak Baby - 50 g
papryczka padrón - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Cebulę i paprykę siekamy bardzo drobno. Podsmażamy na łyżce masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szpinak, a po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażamy i odstawiamy.
2.UBIJAMY BIAŁKA:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Do żółtek dodajemy bardzo drobno posiekane papryczki padron i mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Mieszamy, a następnie łączymy z ubitymi białkami. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy podsmażone warzywa i mieszamy.
3.PIECZEMY MUFFINY:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formę smarujemy oliwą i wypełniamy masą do ¾ wysokości. Muffiny pieczemy około 15-20 minut. Wyciągamy z formy. Dekorujemy świeżą bazylią, posiekaną papryczką padron i szczyptą mielonej papryki.
Muffiny jajeczne z papryczkami padron

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Cebulę i paprykę siekamy bardzo drobno. Podsmażamy na łyżce masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szpinak, a po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażamy i odstawiamy.

2

UBIJAMY BIAŁKA

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Do żółtek dodajemy bardzo drobno posiekane papryczki padron i mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Mieszamy, a następnie łączymy z ubitymi białkami. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy podsmażone warzywa i mieszamy.

3

PIECZEMY MUFFINY

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formę smarujemy oliwą i wypełniamy masą do ¾ wysokości. Muffiny pieczemy około 15-20 minut. Wyciągamy z formy. Dekorujemy świeżą bazylią, posiekaną papryczką padron i szczyptą mielonej papryki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1044 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

87 kcal

🥑

Tłuszcz

4,5 g

🌾

Węglowodany

7,2 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Muffiny jajeczne z papryczkami padron - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl