Ciasto à la 3 Bit • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto, które smakuje jak znane słodycze? Oto przepis Pawła na pyszny deser z herbatnikami, kremem budyniowym i śmietaną. Wypróbujcie koniecznie!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY HERBATNIKI
Formę smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Na dnie formy układamy warstwę herbatników.
WYKŁADAMY MASĘ KRÓWKOWĄ
Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na herbatniki (1/3 masy pozostawiamy do dekoracji ciasta). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
W rondelku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałych 200 ml wsypujemy budyń (obydwa opakowania) i dobrze mieszamy. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i studzimy.
UCIERAMY MASŁO I ROBIMY KREM BUDYNIOWY
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i całość dobrze mieszamy.
WYKŁADAMY KREM BUDYNIOWY
Gotowy krem budyniowy rozkładamy równomiernie na herbatnikach i układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy.
WYKŁADAMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z ubitą śmietanką i dokładnie mieszamy. Gotową masę równomiernie rozkładamy na schłodzonym cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki na około godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7333,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
523,8 kcal
Tłuszcz
29,4 g
Węglowodany
57,3 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort z babeczek
Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
Pyszne, chrupiące kajzerki na ciepło, wypełnione smakowitą niespodzianką – farszem z kiszonej kapusty i cebuli!

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
Długo pieczona polędwica z dodatkiem sosu pachnącego wanilią i makaronem z brokułami to danie w sam raz na uroczystą kolację.

Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami
Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!

Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!