Ciasto z morelami i suszoną żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ O
średnicy 26 cm Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
JAJKA TAKŻE WYJMIJ
z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej.
PRZYGOTOWANIE MASŁO Z
cukrem ucieramy na puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC,
dodajemy stopniowo cukier wanilinowy, jaja, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
POKROJONE W PÓŁKSIĘŻYCE
morele układamy na wierzchu ciasta, posypujemy żurawiną i cukrem trzcinowym.
PIECZEMY 40-45 MINUT
w temp.
200°C (BEZ
termoobiegu).
STUDZIMY I POSYPUJEMY
cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2991,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
249,3 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
4 g
Białko
4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak duszony w piwie
Kurczak duszony w ciemnym, aromatycznym piwie to świetny pomysł na obiad, nie tylko od święta. Koniecznie sprawdź, jak prosto można przygotować wykwintne danie wg przepisu Karola!

Aromatyczna jabłkowa konfitura
Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka fattoush z kulkami sera labneh
Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.

Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.

Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową
Ser halloumi może smakować jeszcze lepiej, jeśli podasz go z glazurą miodowo-cytrynową o delikatnym aromacie ziół. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!

Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.