Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych • przepis • składniki • przygotowanie
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KORZENNĄ MARYNATĘ
Miód i musztardę łączymy w dużym naczyniu. Dodajemy drobno posiekany czosnek, kardamon, cynamon, olej rzepakowy i skórkę startą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę obtaczamy w marynacie i przekładamy do czystego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu polewamy resztą marynaty i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
PIECZEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (bez przykrycia).
PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ
Obraną kalarepę i jabłko w skórce ścieramy na szatkownicy lub kroimy w słupki. Mieszamy, skrapiamy sokiem z pomarańczy i z cytryny, oprószamy skórką z cytryny.
PODAJEMY KARKÓWKĘ
Upieczoną karkówkę kroimy w plastry i układamy na surówce. Całość skrapiamy olejem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1130,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
226,1 kcal
Tłuszcz
9,2 g
Węglowodany
35 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Galaretki pomarańczowe w skórce
Pomarańczowe łódeczki z jadalną skórką zasmakują nie tylko najmłodszym! Przygotuj je koniecznie według przepisu Pawła!

Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
Idealne, aromatyczne i wegańskie curry z kalafiora? Dodaj do niego mango i zobacz, jak smakuje to niezwykłe połączenie!

Relisz śliwkowy z przyprawami
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mini Pavlova
Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!

Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna z galaretką malinową i czekoladowym biszkoptem to wyjątkowy deser, który zachwyci swoją delikatnością i bogactwem smaków. Połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy, herbatników i owocowej galaretki sprawia, że każdy kęs smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryjcie nasz przepis na to bogate ciasto!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta makowa z gruszkami
Mak w słodkiej odsłonie to prawdziwy smak świąt. Wykorzystaj go do przygotowania pysznej tarty makowej z gruszkami w pomarańczowym syropie. Będzie fantastyczną ozdobą stołu!

Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.