psse-slupca.pl

Bułeczki drożdżowe z ananasem • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Bułeczki drożdżowe z ananasem

Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

ananas - 560 g
cukier puder - 1 szczypta
cynamon - 0,5 łyżeczki
kardamon - 12 szt.
pistacje - 50 g
pomarańcza - 1 szt.
cukier brązowy - 50 g
drożdże świeże - 42 g
jajko - 2 szt.
masło - 100 g
mleko - 250 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostały cukier, sól, mąkę, miękkie masło i jajka zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.MIESZAMY PRZYPRAWY:
Z ziaren kardamonu wyjmujemy nasiona i ucieramy w moździerzu. Pomarańczę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Mieszamy z kardamonem, cynamonem i cukrem. Pistacje drobno siekamy i dodajemy, mieszając. Ananasa odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
3.ZWIJAMY CIASTO:
Ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na odrobinie mąki na prostokąt (ok. 40 x 50 cm). Smarujemy masłem i posypujemy mieszanką przypraw, pozostawiając na dłuższym boku ok. 2-3 cm wolnego brzegu. Na przeciwległej połowie ciasta rozkładamy ananasa, a następnie, począwszy od tego miejsca, ciasto zwijamy wzdłuż, dobrze przyciskając wolną krawędź.
4.PIECZEMY BUŁECZKI DROŻDŻOWE:
Zwinięte ciasto kroimy na 12 kawałków. Układamy przekrojoną stroną do góry w tortownicy (o średnicy 26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i natłuszczoną krawędzią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30-35 minut. Studzimy przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Bułeczki drożdżowe z ananasem

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostały cukier, sól, mąkę, miękkie masło i jajka zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2

MIESZAMY PRZYPRAWY

Z ziaren kardamonu wyjmujemy nasiona i ucieramy w moździerzu. Pomarańczę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Mieszamy z kardamonem, cynamonem i cukrem. Pistacje drobno siekamy i dodajemy, mieszając. Ananasa odsączamy i kroimy w drobną kostkę.

3

ZWIJAMY CIASTO

Ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na odrobinie mąki na prostokąt (ok. 40 x 50 cm). Smarujemy masłem i posypujemy mieszanką przypraw, pozostawiając na dłuższym boku ok. 2-3 cm wolnego brzegu. Na przeciwległej połowie ciasta rozkładamy ananasa, a następnie, począwszy od tego miejsca, ciasto zwijamy wzdłuż, dobrze przyciskając wolną krawędź.

4

PIECZEMY BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Zwinięte ciasto kroimy na 12 kawałków. Układamy przekrojoną stroną do góry w tortownicy (o średnicy 26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i natłuszczoną krawędzią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30-35 minut. Studzimy przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4716 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

393 kcal

🥑

Tłuszcz

13,3 g

🌾

Węglowodany

61,6 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy