psse-slupca.pl

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami

Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
jogurt naturalny - 50 ml
kefir - 200 ml
papryka mielona ostra - 1 szczypta
miód - 6 łyżeczek
młode ziemniaki - 1 kg
olej rzepakowy - 60 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pistacje - 50 g
kurczak podudzie - 6 szt.
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 4 łyżeczki
mięta świeża - 2 g
rozmaryn świeży - 24 g
ogórek - 480 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA:
żaroodporne folię spożywczą blender rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) Pistacje Obrane ze skorupek pistacje wkładamy do rogrzanego piekarnika i chwilę podpiekamy (ok. 5 MINUT).
2.ZIEMNIAKI UMYTE I:
pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3.DODAJEMY 2 ZĄBKI:
czosnku pokrojone w plasterki, wsypujemy szczyptę papryki i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego (ok. 3-4 ŁYŻKI). DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
4.CAŁOŚĆ MIESZAMY. DODAJEMY ŚWIEŻY ROZMARYN:
.
5.NACZYNIE Z ZIEMNIAKAMI:
wkładamy do piekarnika ustawionego na 160°C (termoobieg) na 40 minut do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
6.CHŁODNIK OBRANE I:
pokrojone w grubą kostkę ogórki (bez pestek) wkładamy do blendera.
7.DODAJEMY JOGURT NATURALNY,:
kefir, 100 g sera typu greckiego, około 50 g obranych i podpieczonych pistacji, 10 listków świeżej mięty i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. WSZYSTKO RAZEM: miksujemy.
8.
SPRAWDZAMY ZIEMNIAKI.
9.MUSIMY JE PRZEMIESZAĆ,:
żeby równo się upiekły.
10.CHŁODNIK PRZELEWAMY DO:
miseczki i wkładamy na 15 minut do lodówki.
11.NASTĘPNIE DODAJEMY SZCZYPTĘ:
soli i szczyptę pieprzu. MIESZAMY.
12.KURCZAK DO MISKI:
wlewamy 5-6 łyżeczek miodu, sos sojowy i szczyptę mielonej, ostrej papryki.
13.DODAJEMY 1 ZĄBEK:
czosnku pokrojony w cienkie plastry.
14.
WSZYSTKO MIESZAMY.
15.DODAJEMY SOK Z:
połowy cytryny.
16.PODUDZIA WKŁADAMY OD:
razu do marynaty i mieszamy.
17.MISKĘ ZAKRYWAMY FOLIĄ:
i wkładamy na około 20 minut do lodówki.
18.PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE:
i przekładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą.
19.DRUGĄ POŁOWĘ CYTRYNY:
kroimy na małe cząsteczki i nakładamy na kurczaka.
20.MIĘSO WKŁADAMY DO:
piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) na 35-40 minut na półkę niższą niż ziemniaki.
21.PO UPŁYWIE TEGO:
czasu, wyciągamy z piekarnika ziemniaki i kurczaka.
22.CHŁODNIK WLEWAMY DO:
mniejszego naczynia.
23.ROZGNIATAMY KILKA PISTACJI,:
drogno siekamy i posypujemy nimi chłodnik.
24.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy ziemniaki, następnie kurczaka.
25.KURCZAKA PIEPRZYMY I:
polewamy marynatą z naczynia z piekarnika.
26.PRZYSTRAJAMY CAŁOŚĆ 2:
gałązkami rozmarynu.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA

żaroodporne folię spożywczą blender rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) Pistacje Obrane ze skorupek pistacje wkładamy do rogrzanego piekarnika i chwilę podpiekamy (ok. 5 MINUT).

2

ZIEMNIAKI UMYTE I

pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

3

DODAJEMY 2 ZĄBKI

czosnku pokrojone w plasterki, wsypujemy szczyptę papryki i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego (ok. 3-4 ŁYŻKI). DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

4

CAŁOŚĆ MIESZAMY. DODAJEMY ŚWIEŻY ROZMARYN

.

5

NACZYNIE Z ZIEMNIAKAMI

wkładamy do piekarnika ustawionego na 160°C (termoobieg) na 40 minut do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

6

CHŁODNIK OBRANE I

pokrojone w grubą kostkę ogórki (bez pestek) wkładamy do blendera.

7

DODAJEMY JOGURT NATURALNY,

kefir, 100 g sera typu greckiego, około 50 g obranych i podpieczonych pistacji, 10 listków świeżej mięty i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. WSZYSTKO RAZEM: miksujemy.

8

SPRAWDZAMY ZIEMNIAKI.

9

MUSIMY JE PRZEMIESZAĆ,

żeby równo się upiekły.

10

CHŁODNIK PRZELEWAMY DO

miseczki i wkładamy na 15 minut do lodówki.

11

NASTĘPNIE DODAJEMY SZCZYPTĘ

soli i szczyptę pieprzu. MIESZAMY.

12

KURCZAK DO MISKI

wlewamy 5-6 łyżeczek miodu, sos sojowy i szczyptę mielonej, ostrej papryki.

13

DODAJEMY 1 ZĄBEK

czosnku pokrojony w cienkie plastry.

14

WSZYSTKO MIESZAMY.

15

DODAJEMY SOK Z

połowy cytryny.

16

PODUDZIA WKŁADAMY OD

razu do marynaty i mieszamy.

17

MISKĘ ZAKRYWAMY FOLIĄ

i wkładamy na około 20 minut do lodówki.

18

PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE

i przekładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą.

19

DRUGĄ POŁOWĘ CYTRYNY

kroimy na małe cząsteczki i nakładamy na kurczaka.

20

MIĘSO WKŁADAMY DO

piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) na 35-40 minut na półkę niższą niż ziemniaki.

21

PO UPŁYWIE TEGO

czasu, wyciągamy z piekarnika ziemniaki i kurczaka.

22

CHŁODNIK WLEWAMY DO

mniejszego naczynia.

23

ROZGNIATAMY KILKA PISTACJI,

drogno siekamy i posypujemy nimi chłodnik.

24

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy ziemniaki, następnie kurczaka.

25

KURCZAKA PIEPRZYMY I

polewamy marynatą z naczynia z piekarnika.

26

PRZYSTRAJAMY CAŁOŚĆ 2

gałązkami rozmarynu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3198,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

799,6 kcal

🥑

Tłuszcz

40,9 g

🌾

Węglowodany

65,2 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

44,6 g

Podobne przepisy