psse-slupca.pl

Milopitakia • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasteczka z ciasta filo nadziewane jabłkami. Prosta i pyszna przekąska w stylu kuchni greckiej dla całej rodziny.

Milopitakia

Ciasteczka z ciasta filo nadziewane jabłkami. Prosta i pyszna przekąska w stylu kuchni greckiej dla całej rodziny.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto filo - 500 g
cukier puder - 20 g
cukier trzcinowy - 2 łyżki
cynamon, laska - 0,5 łyżeczki
jabłko czerwone - 5 szt.
masło - 80 g
sok z cytryny - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wykładamy łyżkę masła, cynamon, cukier trzcinowy, pokrojone jabłka i sok z cytryny. Całość smażymy ok. 5-10 minut, aż jabłka zmiękną. Po tym czasie odkładamy całość do przestudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY PŁATY CIASTA FILO:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Z ciasta filo oddzielamy jeden płat, smarujemy go masłem i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. To samo robimy z pozostałymi arkuszami. Tak przygotowane arkusze ciasta kroimy w pasy o szerokości ok. 8 cm.
3.SKŁADAMY CIASTECZKA:
W dolnej części każdego pasa ciasta wykładamy łyżkę masy jabłkowej. Dolny lewy róg ciasta składamy do prawego boku. Powstały na dole pasa ciasta trójkąt składamy w górę, następnie prawy dolny róg ciasta składamy do lewego boku. Czynność powtarzamy, aż z ciasta uformujemy trójkąt ­– tak samo robimy z pozostałymi pasami ciasta.
4.PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA:
Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym masłem. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciastka przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Milopitakia

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wykładamy łyżkę masła, cynamon, cukier trzcinowy, pokrojone jabłka i sok z cytryny. Całość smażymy ok. 5-10 minut, aż jabłka zmiękną. Po tym czasie odkładamy całość do przestudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY PŁATY CIASTA FILO

Masło rozpuszczamy w rondelku. Z ciasta filo oddzielamy jeden płat, smarujemy go masłem i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. To samo robimy z pozostałymi arkuszami. Tak przygotowane arkusze ciasta kroimy w pasy o szerokości ok. 8 cm.

3

SKŁADAMY CIASTECZKA

W dolnej części każdego pasa ciasta wykładamy łyżkę masy jabłkowej. Dolny lewy róg ciasta składamy do prawego boku. Powstały na dole pasa ciasta trójkąt składamy w górę, następnie prawy dolny róg ciasta składamy do lewego boku. Czynność powtarzamy, aż z ciasta uformujemy trójkąt ­– tak samo robimy z pozostałymi pasami ciasta.

4

PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA

Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym masłem. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciastka przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2925 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

487,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15,2 g

🌾

Węglowodany

78,6 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy

Milopitakia - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl