psse-slupca.pl

Piada wraps • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Piada wraps

Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
mozzarella - 250 g
oliwa z oliwek - 80 ml
piada - 4 szt.
pomidorki koktajlowe - 200 g
szynka parmeńska - 100 g
rukola - 100 g
kiełbasa salami - 100 g
burrata - 200 g
pesto - 8 łyżeczek

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY RUKOLĘ:
Rukolę skrapiamy oliwą (2-3 łyżki) i sokiem z cytryny (1/2 szt.). Całość dokładnie mieszamy rękoma.
2.DOPRAWIAMY SER:
Serek w stylu włoskim przekładamy do miseczki, dolewamy oliwę (4-5 łyżek) i sok z połowy cytryny. Całość rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy.
3.PODPIEKAMY PIADY:
Rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na suchą i rozgrzaną patelnię kładziemy jeden placek. Podpiekamy go przez kilka sekund z każdej strony.
4.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Mozzarellę kroimy w plastry. Na połowę podpieczonej piady wykładamy: ser, następnie rukolę i plastry mozzarelli. Każdy plaster mozzarelli smarujemy zielonym pesto. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Na sam koniec wykładamy włoskie wędliny: salami i szynkę parmeńską (kilka plastrów). Gotową piadę składamy na pół i przekładamy na talerz.
Piada wraps

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY RUKOLĘ

Rukolę skrapiamy oliwą (2-3 łyżki) i sokiem z cytryny (1/2 szt.). Całość dokładnie mieszamy rękoma.

2

DOPRAWIAMY SER

Serek w stylu włoskim przekładamy do miseczki, dolewamy oliwę (4-5 łyżek) i sok z połowy cytryny. Całość rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy.

3

PODPIEKAMY PIADY

Rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na suchą i rozgrzaną patelnię kładziemy jeden placek. Podpiekamy go przez kilka sekund z każdej strony.

4

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Mozzarellę kroimy w plastry. Na połowę podpieczonej piady wykładamy: ser, następnie rukolę i plastry mozzarelli. Każdy plaster mozzarelli smarujemy zielonym pesto. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Na sam koniec wykładamy włoskie wędliny: salami i szynkę parmeńską (kilka plastrów). Gotową piadę składamy na pół i przekładamy na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4342,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1085,6 kcal

🥑

Tłuszcz

68,6 g

🌾

Węglowodany

71,7 g

🥬

Błonnik

45,9 g

💪

Białko

45,9 g

Podobne przepisy

Piada wraps - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl