psse-slupca.pl

Szynka w kapuście curry • przepis • składniki • przygotowanie

Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!

Szynka w kapuście curry

Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
curry - 2 łyżki
masło - 3 łyżki
miód - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
młode ziemniaki - 500 g
szynka gotowana - 500 g
kolendra świeża - 45 g
kapusta kwaszona - 500 g
limonka - 2 szt.
mleczko kokosowe - 500 ml
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.Smażymy szynkę:
Umytą szynkę kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy białym pieprzem, solą oraz odrobiną oleju. Mieszamy. Tak przygotowane mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Do szynki dodajemy połowę pokrojonego w plastry czosnku oraz posiekanej cebuli. Chwilę blanszujemy. Całość podlewamy wodą. Dodajemy dwie gałązki świeżej kolendry.
2.Dusimy szynkę w naczyniu żaroodpornym:
Do naczynia żaroodpornego z pokrywką przekładamy zawartość patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Przykrywamy naczynie i dusimy około 45-60 minut.
3.Mleko kokosowe łączymy z kapustą:
Dobrze osączoną kapustę siekamy. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Dodajemy resztę czosnku i cebuli. Doprawiamy 1 łyżeczką miodu. Smażymy. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy kapustę. Smażymy, cały czas mieszając.
4.Dusimy danie w naczyniu żaroodpornym:
Po 15 minutach od rozpoczęcia duszenia mięsa dodajemy do niego kapustę z curry.
5.Przygotowujemy ziemniaki:
Dokładamy ziemniaki przekrojone na pół. I dusimy dalej.
Szynka w kapuście curry

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Smażymy szynkę

Umytą szynkę kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy białym pieprzem, solą oraz odrobiną oleju. Mieszamy. Tak przygotowane mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Do szynki dodajemy połowę pokrojonego w plastry czosnku oraz posiekanej cebuli. Chwilę blanszujemy. Całość podlewamy wodą. Dodajemy dwie gałązki świeżej kolendry.

2

Dusimy szynkę w naczyniu żaroodpornym

Do naczynia żaroodpornego z pokrywką przekładamy zawartość patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Przykrywamy naczynie i dusimy około 45-60 minut.

3

Mleko kokosowe łączymy z kapustą

Dobrze osączoną kapustę siekamy. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Dodajemy resztę czosnku i cebuli. Doprawiamy 1 łyżeczką miodu. Smażymy. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy kapustę. Smażymy, cały czas mieszając.

4

Dusimy danie w naczyniu żaroodpornym

Po 15 minutach od rozpoczęcia duszenia mięsa dodajemy do niego kapustę z curry.

5

Przygotowujemy ziemniaki

Dokładamy ziemniaki przekrojone na pół. I dusimy dalej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2367,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

295,9 kcal

🥑

Tłuszcz

17,7 g

🌾

Węglowodany

21 g

🥬

Błonnik

14,3 g

💪

Białko

14,3 g

Podobne przepisy