Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BEZĘ
Do misy miksera dodajemy białka i zaczynamy je ubijać. Cukier dodajemy stopniowo, kiedy białka będą już lekko napowietrzone, i cały czas ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści, a białka będą już ubite na sztywno, wyłączamy mikser, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy.
FORMUJEMY BEZOWY WIENIEC
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy zewnętrznej 24 cm i wewnętrznej 14 cm. Gotową bezę wykładamy za pomocą gałki do lodów na powierzchnię między okręgami.
SUSZYMY BEZĘ
Zaraz przed włożeniem bezy do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 110°C. Wieniec suszymy przez ok. 2 godziny, aż będzie całkowicie suchy i lekko się zarumieni.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Cukier puder i wodę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zacznie się gotować.
OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W SYROPIE CUKROWYM
Owoce żurawiny przekładamy do syropu cukrowego i dokładnie mieszamy, aby syrop całkowicie je pokrył. Kratkę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia i używając łyżki cedzakowej, przenosimy na nią owoce. Żurawiny układamy tak, aby się nie skleiły, i odstawiamy je na ok. 1 godzinę, aby wyschły i ostygły.
OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W CUKRZE
Cukier przesypujemy na płaski talerz i obtaczamy w nim owoce. Następnie żurawiny przenosimy po raz kolejny na kratkę i suszymy ponownie przez ok. 1 godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3873,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
322,8 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
44,3 g
Błonnik
0,3 g
Białko
3,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne ciasto z pomidorami
Sposób na łatwy obiad? Ciasto z dodatkiem twarogu, kolorowe pomidory i duża ilość sera!

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Gnocchi z gorgonzolą
Gnocchi z gorgonzolą to proste w przygotowaniu i pełne wyśmienitego smaku danie. Idealne dla tych, którzy nie lubią czekać za długo na smakowity efekt. Gnocchi, ser gorgonzola i warzywa to naprawdę świetne połączenie. Sprawdź, jakie to pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grzybowy sos pieczeniowy
Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!

Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
Szybki, prosty i pyszny makaron z zielonym pesto, warzywami i kurczakiem będzie świetną opcją, gdy zechcesz podać na obiad danie w stylu włoskim.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
Na wigilijnym stole panuje elegancka atmosfera - świetnie się w nią wpisze doskonały w smaku tort piernikowy przełożony konfiturą z pomarańczy!

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.