psse-slupca.pl

Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!

Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym

Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

białko jaja kurzego - 6 szt.
skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
cukier drobny - 0,5 szkl
owoc żurawiny - 2 szkl
woda - 0,5 szkl
krem z ciasteczek korzennych - 0,5 szkl
ser mascarpone - 250 g
śmietana 36% - 200 ml
pomarańcza - 1 szt.
rozmaryn świeży -

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BEZĘ:
Do misy miksera dodajemy białka i zaczynamy je ubijać. Cukier dodajemy stopniowo, kiedy białka będą już lekko napowietrzone, i cały czas ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści, a białka będą już ubite na sztywno, wyłączamy mikser, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy.
2.FORMUJEMY BEZOWY WIENIEC:
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy zewnętrznej 24 cm i wewnętrznej 14 cm. Gotową bezę wykładamy za pomocą gałki do lodów na powierzchnię między okręgami.
3.SUSZYMY BEZĘ:
Zaraz przed włożeniem bezy do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 110°C. Wieniec suszymy przez ok. 2 godziny, aż będzie całkowicie suchy i lekko się zarumieni.
4.PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY:
Cukier puder i wodę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zacznie się gotować.
5.OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W SYROPIE CUKROWYM:
Owoce żurawiny przekładamy do syropu cukrowego i dokładnie mieszamy, aby syrop całkowicie je pokrył. Kratkę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia i używając łyżki cedzakowej, przenosimy na nią owoce. Żurawiny układamy tak, aby się nie skleiły, i odstawiamy je na ok. 1 godzinę, aby wyschły i ostygły.
6.OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W CUKRZE:
Cukier przesypujemy na płaski talerz i obtaczamy w nim owoce. Następnie żurawiny przenosimy po raz kolejny na kratkę i suszymy ponownie przez ok. 1 godzinę.
Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BEZĘ

Do misy miksera dodajemy białka i zaczynamy je ubijać. Cukier dodajemy stopniowo, kiedy białka będą już lekko napowietrzone, i cały czas ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści, a białka będą już ubite na sztywno, wyłączamy mikser, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy.

2

FORMUJEMY BEZOWY WIENIEC

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy zewnętrznej 24 cm i wewnętrznej 14 cm. Gotową bezę wykładamy za pomocą gałki do lodów na powierzchnię między okręgami.

3

SUSZYMY BEZĘ

Zaraz przed włożeniem bezy do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 110°C. Wieniec suszymy przez ok. 2 godziny, aż będzie całkowicie suchy i lekko się zarumieni.

4

PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

Cukier puder i wodę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zacznie się gotować.

5

OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W SYROPIE CUKROWYM

Owoce żurawiny przekładamy do syropu cukrowego i dokładnie mieszamy, aby syrop całkowicie je pokrył. Kratkę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia i używając łyżki cedzakowej, przenosimy na nią owoce. Żurawiny układamy tak, aby się nie skleiły, i odstawiamy je na ok. 1 godzinę, aby wyschły i ostygły.

6

OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W CUKRZE

Cukier przesypujemy na płaski talerz i obtaczamy w nim owoce. Następnie żurawiny przenosimy po raz kolejny na kratkę i suszymy ponownie przez ok. 1 godzinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3873,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

322,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

44,3 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy

Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl