Skórka pomarańczowa w syropie • przepis • składniki • przygotowanie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SKÓRKĘ POMARAŃCZY
nacinamy tak, by powstały ćwiartki.
OBIERAMY POMARAŃCZE, A
ze skórek usuwamy wszystkie białe części.
KROIMY SKÓRKĘ W
poprzek, w cienkie paseczki i przekładamy do garnka.
ZALEWAMY SKÓRKI WODĄ,
gotujemy i trzymamy na ogniu 3 minuty.
POZOSTAŁĄ W GARNKU
wodę odlewamy.
POWTARZAMY TĘ CZYNNOŚĆ
jeszcze dwa razy.
DO TAK PRZYGOTOWANEJ
skórki z pomarańczy dodajemy cukier oraz 1,5 szklanki wody.
TRZYMAJĄC GARNEK NA
małym ogniu, gotujemy i czekamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.
ZWIĘKSZAMY PŁOMIEŃ I
redukujemy płyn, aż woda zamieni się w gęsty syrop.
GOTOWĄ SKÓRKĘ PRZEKŁADAMY
do wyparzonych słoików.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1225,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
102,1 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
25,4 g
Błonnik
1,4 g
Białko
0,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl sernikowy z malinami
Błyskawiczny koktajl z serka wiejskiego z dodatkiem malin. Wypróbuj ten przepis na pyszny i sycący napój!

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Mrożony jogurt z malinami i limonką
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Słodkie kanapki sando w stylu japońskim
Kanapki na słodko to pewnie żadna nowość, ale kanapki sando z bitą śmietaną, kiwi i mandarynkami to nowość inspirowana kuchnią japońską, która zaskoczy każdego. Skuś się na upieczenie wyjątkowego chleba mlecznego i zrób kanapki jak z kraju kwitnącej wiśni!

Różowy makaron z burakami
Wyjątkowy, różowy i domowy makaron z dodatkiem aromatycznych buraków w sosie maślano-miodowym to danie, które naprawdę zachwyca. Przekonaj się, jakie jest smaczne!

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.