psse-slupca.pl

Skórka pomarańczowa w syropie • przepis • składniki • przygotowanie

Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Skórka pomarańczowa w syropie

Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 220 g
pomarańcza - 5 szt.
woda - 375 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SKÓRKĘ POMARAŃCZY:
nacinamy tak, by powstały ćwiartki.
2.OBIERAMY POMARAŃCZE, A:
ze skórek usuwamy wszystkie białe części.
3.KROIMY SKÓRKĘ W:
poprzek, w cienkie paseczki i przekładamy do garnka.
4.ZALEWAMY SKÓRKI WODĄ,:
gotujemy i trzymamy na ogniu 3 minuty.
5.POZOSTAŁĄ W GARNKU:
wodę odlewamy.
6.POWTARZAMY TĘ CZYNNOŚĆ:
jeszcze dwa razy.
7.DO TAK PRZYGOTOWANEJ:
skórki z pomarańczy dodajemy cukier oraz 1,5 szklanki wody.
8.TRZYMAJĄC GARNEK NA:
małym ogniu, gotujemy i czekamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.
9.ZWIĘKSZAMY PŁOMIEŃ I:
redukujemy płyn, aż woda zamieni się w gęsty syrop.
10.GOTOWĄ SKÓRKĘ PRZEKŁADAMY:
do wyparzonych słoików.
Skórka pomarańczowa w syropie

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SKÓRKĘ POMARAŃCZY

nacinamy tak, by powstały ćwiartki.

2

OBIERAMY POMARAŃCZE, A

ze skórek usuwamy wszystkie białe części.

3

KROIMY SKÓRKĘ W

poprzek, w cienkie paseczki i przekładamy do garnka.

4

ZALEWAMY SKÓRKI WODĄ,

gotujemy i trzymamy na ogniu 3 minuty.

5

POZOSTAŁĄ W GARNKU

wodę odlewamy.

6

POWTARZAMY TĘ CZYNNOŚĆ

jeszcze dwa razy.

7

DO TAK PRZYGOTOWANEJ

skórki z pomarańczy dodajemy cukier oraz 1,5 szklanki wody.

8

TRZYMAJĄC GARNEK NA

małym ogniu, gotujemy i czekamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.

9

ZWIĘKSZAMY PŁOMIEŃ I

redukujemy płyn, aż woda zamieni się w gęsty syrop.

10

GOTOWĄ SKÓRKĘ PRZEKŁADAMY

do wyparzonych słoików.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1225,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

102,1 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

25,4 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

0,9 g

Podobne przepisy