Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Prosta wątróbka z cebulą i jabłkiem zyskuje nowe, wykwintne oblicze dzięki przepisowi Karola! Podaj to pyszne, tradycyjne danie ze słodko-ostrą glazurą miodową.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w grube piórka. Cebulę kładziemy na patelnię partiami – powinna smażyć się krótko i intensywnie, by z zewnątrz nabrała złotego koloru, a wewnątrz pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę przekładamy na talerz.
MARYNUJEMY WĄTRÓBKĘ
Oczyszczoną wątróbkę przekładamy do miski i skrapiamy olejem. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu pokrojone na mniejsze części i czosnek pokrojony w plasterki. Oprószamy pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by smaki się połączyły.
SMAŻYMY WĄTRÓBKĘ
Zamarynowaną wątróbkę smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni po cebuli. Wątróbka powinna nabrać brązowego koloru, a w środku pozostać lekko surowa. Przesmażoną wątróbkę przekładamy na talerz. Odkładamy, by odpoczęła.
SMAŻYMY JABŁKA
Jabłka w skórce kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy na grube kawałki. Smażymy na tej samej patelni co wątróbkę – krótko, na mocnym ogniu i na złoty kolor. Dodajemy 1 gałązkę rozmarynu. Jabłka możemy podpiec od strony skórki za pomocą ręcznego palnika gazowego.
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na tej samej patelni rozgrzewamy miód. Dodajemy 1 gałązkę rozmarynu, ocet balsamiczny, posiekaną papryczkę chili i masło. Podgrzewamy, aż smaki się połączą, co jakiś czas mieszając.
PODAJEMY WĄTRÓBKĘ
Wątróbkę w glazurze wykładamy na talerze. Obok układamy drugą połowę cebuli i prażone jabłko. Całość polewamy glazurą i oprószamy solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1160,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,2 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
25,3 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

Bułeczki z chili
Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Wegańska ryba po grecku
Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!

Pita z serem graviera
Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding jaglany z kaki
Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!

Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
Chrupiące gofry z kremowym serkiem i błyskawicznie marynowanym ogórkiem to danie fantastyczne! Odkryj różnorodność jego tekstury i bogactwo smaku!

Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
Lubisz nieskomplikowane przepisy i smaki? Skuś się na makaron z masłem, mnóstwem ziół i chrupiącym boczkiem!