psse-slupca.pl

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką

Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 400 g
migdały - 50 g
wiśnia - 1 kg
wódka - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WIŚNIE Z CUKREM:
Do garnka o szerokim dnie przekładamy wydrylowane wiśnie, zasypujemy cukrem i czekamy do momentu, aż zaczną puszczać sok (ok. 1 godziny). Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.
2.STUDZIMY:
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
3.PONOWNIE GOTUJEMY WIŚNIE:
Ponownie gotujemy, również na bardzo małym ogniu, ok. 30 minut. Jeżeli konsystencja jest już zadowalająca, dodajemy żubrówkę, czekamy, aż odparuje, i na końcu wsypujemy całe migdały. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików i zakręcamy.
Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WIŚNIE Z CUKREM

Do garnka o szerokim dnie przekładamy wydrylowane wiśnie, zasypujemy cukrem i czekamy do momentu, aż zaczną puszczać sok (ok. 1 godziny). Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.

2

STUDZIMY

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).

3

PONOWNIE GOTUJEMY WIŚNIE

Ponownie gotujemy, również na bardzo małym ogniu, ok. 30 minut. Jeżeli konsystencja jest już zadowalająca, dodajemy żubrówkę, czekamy, aż odparuje, i na końcu wsypujemy całe migdały. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików i zakręcamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2058,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

257,3 kcal

🥑

Tłuszcz

3,1 g

🌾

Węglowodany

51,3 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy