psse-slupca.pl

Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!

Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków

Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

burak - 3 szt.
orzech włoski - 50 g
pomidory suszone w oleju - 45 g
rukola - 100 g
jajko - 2 szt.
mąka kokosowa - 45 g
mąka migdałowa - 45 g
parmezan tarty - 3 łyżki
pistacje - 20 g
sezam biały - 1 łyżka
ząbek czosnku - 3 szt.
limonka - 1 szt.
olej - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
szczypior cebuli - 2 łyżki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Jajka gotujemy na półtwardo. Na półmisku układamy umytą, osuszoną rukolę. Upieczone buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami włoskimi oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski.
2.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ:
W woku rozgrzewamy olej. Jajka obieramy ze skorupek. Na jednym talerzu przygotowujemy mąkę kokosową, na drugim roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, na trzecim mieszamy zmielone mogdały i parmezan.
3.PANIERUJEMY JAJKA:
Ugotowane jajko obtaczamy w mące kokosowej, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy z serze i migdałach. Możemy również jajko obtoczyć w sezamie i pokruszonych pistacjach. Jajko układamy na łyżce i zanurzamy w rozgrzanym oleju. Smażymy około 3 minuty. Następnie wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Jajka układamy na sałatce.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS DO SAŁATKI:
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekane czosnek, chili i szalotki. Dodajemy przyprawy, a na końcu posiekany szczypiorek. Sosem polewamy sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki.
Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Jajka gotujemy na półtwardo. Na półmisku układamy umytą, osuszoną rukolę. Upieczone buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami włoskimi oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski.

2

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

W woku rozgrzewamy olej. Jajka obieramy ze skorupek. Na jednym talerzu przygotowujemy mąkę kokosową, na drugim roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, na trzecim mieszamy zmielone mogdały i parmezan.

3

PANIERUJEMY JAJKA

Ugotowane jajko obtaczamy w mące kokosowej, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy z serze i migdałach. Możemy również jajko obtoczyć w sezamie i pokruszonych pistacjach. Jajko układamy na łyżce i zanurzamy w rozgrzanym oleju. Smażymy około 3 minuty. Następnie wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Jajka układamy na sałatce.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS DO SAŁATKI

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekane czosnek, chili i szalotki. Dodajemy przyprawy, a na końcu posiekany szczypiorek. Sosem polewamy sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2238,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

559,6 kcal

🥑

Tłuszcz

39,3 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

25 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy