psse-slupca.pl

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką

Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 75 ml
cebula czerwona - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
fasolka zielona, mrożona - 600 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
pomidorki koktajlowe - 300 g
ser feta - 200 g
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 75 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KLOPSIKI:
Cebule i czosnek obieramy. 1 cebulę i czosnek siekamy, zagniatamy z mięsem mielonym. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Formujemy klopsiki o średnicy 2 cm i smażymy na gorącym oleju z wszystkich stron przez ok. 10 minut.
2.GOTUJEMY FASOLKĘ:
Fasolkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Odcedzamy. Pomidorki koktajlowe myjemy. Pozostałą cebulę kroimy w krążki. Klopsiki z mięsa mielonego zdejmujemy z patelni. Cebulę i fasolkę podsmażamy przez 2 minuty na gorącym tłuszczu pozostałym ze smażenia klopsików. Dodajemy pomidory i smażymy razem przez kolejne 2 minuty.
3.DOPRAWIAMY SOS:
Dolewamy wino i wywar, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Ponownie dodajemy klopsiki z mięsa i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 5 minut. Ser feta ścieramy grubo na tarce. Całość doprawiamy do smaku i podajemy, posypując serem. Świetnie smakuje z pieczywem.
Klopsy z mięsa mielonego z fasolką

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KLOPSIKI

Cebule i czosnek obieramy. 1 cebulę i czosnek siekamy, zagniatamy z mięsem mielonym. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Formujemy klopsiki o średnicy 2 cm i smażymy na gorącym oleju z wszystkich stron przez ok. 10 minut.

2

GOTUJEMY FASOLKĘ

Fasolkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Odcedzamy. Pomidorki koktajlowe myjemy. Pozostałą cebulę kroimy w krążki. Klopsiki z mięsa mielonego zdejmujemy z patelni. Cebulę i fasolkę podsmażamy przez 2 minuty na gorącym tłuszczu pozostałym ze smażenia klopsików. Dodajemy pomidory i smażymy razem przez kolejne 2 minuty.

3

DOPRAWIAMY SOS

Dolewamy wino i wywar, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Ponownie dodajemy klopsiki z mięsa i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 5 minut. Ser feta ścieramy grubo na tarce. Całość doprawiamy do smaku i podajemy, posypując serem. Świetnie smakuje z pieczywem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2325,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

581,3 kcal

🥑

Tłuszcz

38,8 g

🌾

Węglowodany

19,5 g

🥬

Błonnik

34,3 g

💪

Białko

34,3 g

Podobne przepisy

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl