psse-slupca.pl

Zapiekanka do lunchboxa • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekanka na drugie śniadanie? Brzmi pysznie i tak też smakuje. Ciasto z ciecierzycy z dodatkiem szynki, jajek i sera to połączenie, które dzieci pokochają. Upiecz ją, wykorzystując przepis Karola!

Zapiekanka do lunchboxa

Zapiekanka na drugie śniadanie? Brzmi pysznie i tak też smakuje. Ciasto z ciecierzycy z dodatkiem szynki, jajek i sera to połączenie, które dzieci pokochają. Upiecz ją, wykorzystując przepis Karola!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciecierzyca konserwowa - 100 g
jajko - 3 szt.
masło - 200 g
mąka pszenna - 20 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
płatki kukurydziane - 200 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
ser ricotta - 100 g
grana padano - 100 g
limonka - 0,5 szt.
szynka gotowana - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Ciecierzycę blendujemy w misce z miękkim masłem. Jajka dodajemy partiami i blendujemy masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ser grana padano, ser ricotta i ponownie blendujemy, stopniowo dodając płatki kukurydziane.
2.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Masę zapiekanki przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Delikatnie uklepujemy, zachowując niejednorodną powierzchnię ciasta i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Warzywa kroimy w słupki i umieszczamy w pojemniku.
Zapiekanka do lunchboxa

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ciecierzycę blendujemy w misce z miękkim masłem. Jajka dodajemy partiami i blendujemy masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ser grana padano, ser ricotta i ponownie blendujemy, stopniowo dodając płatki kukurydziane.

2

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Masę zapiekanki przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Delikatnie uklepujemy, zachowując niejednorodną powierzchnię ciasta i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Warzywa kroimy w słupki i umieszczamy w pojemniku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3418,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23,6 g

🌾

Węglowodany

21,9 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Zapiekanka do lunchboxa - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl