Kawa po turecku z kardamonem • przepis • składniki • przygotowanie
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI
Kardamon rozgniatamy w moździerzu. Do tygielka wsypujemy kawę, cukier i szczyptę kardamonu. Całość zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy składniki.
PODGRZEWAMY KAWĘ
Tygielek stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając. Kawę zdejmujemy z ognia, gdy zacznie się pienić.
PODAJEMY KAWĘ
Kawę przelewamy do filiżanki i odczekujemy chwilę przed wypiciem, aby fusy opadły na dno naczynia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
51,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
51,1 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
11,6 g
Błonnik
0 g
Białko
1,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!

Tajine z wołowiną
Spróbuj marokańskiego dania jednogarnkowego z wołowiną i warzywami!

Proteinowe mango lassi
Błyskawiczny w przygotowaniu napój z dodatkową porcją białka to idealny pomysł na ciepły dzień. Dzięki wykorzystaniu kardamonu, imbiru i wanilii smakuje i pachnie naprawdę wyjątkowo. Sprawdź, jaki jest pyszny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cynamonki z białą czekoladą i pistacjami
Masz ochotę na przepyszną i chrupiącą przekąskę? Sprawdź przepis na wyśmienite cynamonki. Zobacz, jakie to proste, i delektuj się ich doskonałym smakiem wzbogaconym białą czekoladą i pistacjową nutą.

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Sałatka colesław z czerwonej kapusty
Surówka coleslaw przygotowana z czerwonej kapusty to przyjemna odmiana. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wrapów lub burgerów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!

Angielskie śniadanie — przepis
Śniadanie angielskie to ikona brytyjskiej tradycji kulinarnej, które znane jest od wieków. Od chrupiącego bekonu po soczyste pomidory i jajka w różnych postaciach — śniadanie angielskie to uczta, która nasyci Cię na całą pierwszą połowę dnia! Poznaj sposób na autentyczne pełne angielskie śniadanie, który skradnie Ci serce.

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.