psse-slupca.pl

Kokosowe curry z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.

Kokosowe curry z krewetkami

Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 500 g
bulion warzywny - 150 ml
cebula - 2 szt.
curry - 2 łyżeczki
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
liść laurowy - 2 szt.
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 25 g
mleczko kokosowe - 400 ml
krewetki koktajlowe - 600 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.BLANSZUJEMY BROKUŁY:
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie i pozostawiamy do rozmrożenia. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na małe różyczki. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 minuty, odlewamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Curry i liście laurowe podsmażamy na gorącym oleju przez 1 minutę. Dodajemy cebulę, czosnek oraz wiórki kokosowe i smażymy przez 1 minutę do zeszklenia. Dolewamy mleczko kokosowe i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Curry redukujemy przez 10 minut. Krewetki osuszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
3.DODAJEMY KREWETKI I BROKUŁY DO CURRY:
Do sosu dodajemy krewetki oraz różyczki brokułów i całość podgrzewamy przez 3-5 minut. Liście laurowe wyjmujemy. Curry podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.
Kokosowe curry z krewetkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLANSZUJEMY BROKUŁY

Krewetki płuczemy w zimnej wodzie i pozostawiamy do rozmrożenia. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na małe różyczki. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 minuty, odlewamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Curry i liście laurowe podsmażamy na gorącym oleju przez 1 minutę. Dodajemy cebulę, czosnek oraz wiórki kokosowe i smażymy przez 1 minutę do zeszklenia. Dolewamy mleczko kokosowe i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Curry redukujemy przez 10 minut. Krewetki osuszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

3

DODAJEMY KREWETKI I BROKUŁY DO CURRY

Do sosu dodajemy krewetki oraz różyczki brokułów i całość podgrzewamy przez 3-5 minut. Liście laurowe wyjmujemy. Curry podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1714,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

428,6 kcal

🥑

Tłuszcz

27,4 g

🌾

Węglowodany

26,9 g

🥬

Błonnik

26,6 g

💪

Białko

26,6 g

Podobne przepisy