Kokosowe curry z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLANSZUJEMY BROKUŁY
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie i pozostawiamy do rozmrożenia. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na małe różyczki. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 minuty, odlewamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Curry i liście laurowe podsmażamy na gorącym oleju przez 1 minutę. Dodajemy cebulę, czosnek oraz wiórki kokosowe i smażymy przez 1 minutę do zeszklenia. Dolewamy mleczko kokosowe i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Curry redukujemy przez 10 minut. Krewetki osuszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
DODAJEMY KREWETKI I BROKUŁY DO CURRY
Do sosu dodajemy krewetki oraz różyczki brokułów i całość podgrzewamy przez 3-5 minut. Liście laurowe wyjmujemy. Curry podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1714,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
428,6 kcal
Tłuszcz
27,4 g
Węglowodany
26,9 g
Błonnik
26,6 g
Białko
26,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.

Chakalaka
Brzmi egzotycznie i tak też smakuje! Chakalaka, czyli afrykański gulasz warzywny, to idealny wybór, gdy szukasz lekkiego i aromatycznego dania na szybki obiad z marchewką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chlebek w stylu włoskim
To niezwykle prosty i smaczny chlebek, który doskonale nadaje się do robienia kanapek lub jako dodatek do sałatek! Kilka składników i uczta w stylu włoskim zawita do Twojej kuchni!

Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!

Minestrone – zupa z makaronem
Zupa jarzynowa w stylu włoskim, czyli minestrone z makaronem w wykonaniu Karola Okrasy!

Faszerowane jajka jak kurczaczki
Proste w wykonaniu faszerowane jajka, które swoim wyglądem przypominają kurczaczki. Z pewnością zachwycą nie tylko dzieci i staną się piękną ozdobą wielkanocnego stołu.