Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DUŻĄ ILOŚĆ
lekko osolonej wody zagotowujemy w dużym garnku.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO
temperatury 180°C.
KALAFIOR OCZYSZCZAMY, USUWAMY
zielone liście, dzielimy na możliwie równe różyczki o wielkości ok. 5 CM. MYJEMY I OSĄCZAMY: z wody. CEBULĘ OBIERAMY I: siekamy.
MAKARON WKŁADAMY DO
wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 4 minuty.
NASTĘPNIE DODAJEMY KALAFIOR
i gotujemy przez kolejne 7 minut.
OLEJ PODGRZEWAMY NA
dużej, powlekanej patelni.
MIĘSO SMAŻYMY PRZEZ
3 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumieni.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i oregano.
DODAJEMY CEBULĘ, SMAŻYMY
wszystko razem przez 2 minuty.
DODAJEMY POMIDORY RAZEM
z sosem, dusimy przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
MAKARON I KALAFIOR
odlewamy i dobrze osączamy na sicie.
POŁOWĘ WKŁADAMY DO
żaroodpornej formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem.
SOS DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem i cukrem, przekładamy do formy.
PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYM MAKARONEM
i kalafiorem, posypujemy serem.
PIECZEMY W NAGRZANYM
piekarniku przez 30-40 minut na środkowym poziomie na złotożółty kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3139,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
523,3 kcal
Tłuszcz
27,2 g
Węglowodany
39,2 g
Błonnik
33 g
Białko
33 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!

Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!

Wegańskie ciasteczka imbirowe
Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!

Orzechowe babeczki z kubka
Czy wiesz, że babeczki można upiec w kuchence mikrofalowej? Sprawdź przepis Pawła i przekonaj się, jakie to proste! Orzechowe babeczki z kubka to będzie Twój HIT!