psse-slupca.pl

Jednogarnkowy makaron z indykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Sycący obiad dla miłośników past w stylu włoskim: prosty jednogarnkowy makaron z indykiem. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotujesz go dzięki temu przepisowi!

Jednogarnkowy makaron z indykiem

Sycący obiad dla miłośników past w stylu włoskim: prosty jednogarnkowy makaron z indykiem. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotujesz go dzięki temu przepisowi!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 400 ml
cukier - 1 łyżeczka
papryka czerwona - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
indyk pierś - 400 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
makaron penne - 350 g
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
przecier pomidorowy - 50 g
sos Worcester - 50 ml
sól - 1 łyżeczka
oregano suszone - 1 łyżka
śmietana 30% - 100 ml
cebula - 1 szt.
bazylia świeża - 12 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZDROBNIENIE WARZYW:
Strąk papryki przekroić na pół, usunąć nasadę szypułki i umyć w środku i z wierzchu. Połówki pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, przepołowić i razem z papryką rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką)8 sekund/prędkość 6. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
2.PRZYGOTOWANIE SOSU I MAKARONU:
Mięso z indyka krótko opłukać i osuszyć. Włożyć je do pojemnika miksującego, wlać oliwę z oliwek i smażyć (bez miarki), ustawiwszymieszanie/5 minut. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, gorący bulion drobiowy, śmietanę, sos worcestershire, oregano, cukier, 1 łyżeczkę cukru i ½ łyżeczki pieprzu, po czym gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/5 minut/prędkość 1/100°C.
3.DOPRAWIENIE I PODANIE:
Przed podaniem ostrożnie wymieszać wszystkie składniki i powtórnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć na talerzach; podawać potrawę obficie posypaną bazylią.
Jednogarnkowy makaron z indykiem

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDROBNIENIE WARZYW

Strąk papryki przekroić na pół, usunąć nasadę szypułki i umyć w środku i z wierzchu. Połówki pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, przepołowić i razem z papryką rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką)8 sekund/prędkość 6. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

2

PRZYGOTOWANIE SOSU I MAKARONU

Mięso z indyka krótko opłukać i osuszyć. Włożyć je do pojemnika miksującego, wlać oliwę z oliwek i smażyć (bez miarki), ustawiwszymieszanie/5 minut. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, gorący bulion drobiowy, śmietanę, sos worcestershire, oregano, cukier, 1 łyżeczkę cukru i ½ łyżeczki pieprzu, po czym gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/5 minut/prędkość 1/100°C.

3

DOPRAWIENIE I PODANIE

Przed podaniem ostrożnie wymieszać wszystkie składniki i powtórnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć na talerzach; podawać potrawę obficie posypaną bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2466,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

822,0 kcal

🥑

Tłuszcz

18,4 g

🌾

Węglowodany

112,1 g

🥬

Błonnik

52,8 g

💪

Białko

52,8 g

Podobne przepisy