Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY SKŁADNIKI
Dynię hokkaido obieramy, kroimy na pół, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Miąższ ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dymkę oczyszczamy, imbir obieramy, oba składniki drobno siekamy. Mieszamy z dynią, jajkami i mąką i doprawiamy solą i cynamonem.
SMAŻYMY PLACKI DYNIOWE
Z masy smażymy placki jeden po drugim na odrobinie gorącego oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony. Osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple.
GRUSZKI MIESZAMY Z TWAROGIEM
W międzyczasie twaróg mieszamy z miodem i skórką cytryny. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do twarogu i mieszamy, podajemy z plackami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1242,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,6 kcal
Tłuszcz
10,3 g
Węglowodany
49,5 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
Nie ma to jak idealnie wypieczony stek. To doskonała propozycja na sycący obiad. Dodaj swojej kuchni nieco dzikości i przygotuj aromatyczny stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym!!

Najlepsza babka majonezowa
Przygotuj sobie pyszną babkę majonezową! Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to naprawdę szybko. Wypróbuj przepis i ciesz się babką przepełnioną waniliowym aromatem.

Czekoladowe babeczki z kubka
Czekoladowe babeczki upieczone w mikrofalówce to przepis Pawła na ekspresowy deser! Wypróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!

Pasta z tuńczyka
Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!

Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!