psse-slupca.pl

Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowite ciasto pełne orzechów włoskich - to świetna propozycja babci Wandy dla fanów orzechowych smaków!

Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi

Smakowite ciasto pełne orzechów włoskich - to świetna propozycja babci Wandy dla fanów orzechowych smaków!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 100 g
orzech włoski - 75 g
wanilia - 3 g
drożdże świeże - 20 g
jajko - 1 szt.
masło - 75 g
miód - 75 g
mleko - 3 łyżki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY POLEWĘ ORZECHOWĄ:
Masło roztapiamy na małym ogniu. Kiedy będzie całkowicie płynne, dodajemy cukier i nasionka laski wanilii. Cały czas mieszając, dosypujemy posiekane orzechy do gotującej się polewy. Na koniec wlewamy mleko, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy z łyżką cukru. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z masłem. Następnie dodajemy jajko, zaczyn drożdżowy oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
3.CIASTO WYKŁADAMY NA BLASZKĘ:
Tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką równomiernie wykładamy ciastem.
4.NAKŁADAMY POLEWĘ:
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy wystudzoną polewę.
5.PIECZEMY:
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20-30 minut.
Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY POLEWĘ ORZECHOWĄ

Masło roztapiamy na małym ogniu. Kiedy będzie całkowicie płynne, dodajemy cukier i nasionka laski wanilii. Cały czas mieszając, dosypujemy posiekane orzechy do gotującej się polewy. Na koniec wlewamy mleko, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy z łyżką cukru. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieramy z masłem. Następnie dodajemy jajko, zaczyn drożdżowy oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.

3

CIASTO WYKŁADAMY NA BLASZKĘ

Tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką równomiernie wykładamy ciastem.

4

NAKŁADAMY POLEWĘ

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy wystudzoną polewę.

5

PIECZEMY

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20-30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3018 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

251,5 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

29,9 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy