psse-slupca.pl

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami

Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
oliwki czarne - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 6 szt.
pomidor suszony - 40 g
sól - 1 szczypta
orzeszki piniowe - 1 łyżka
ser ricotta - 75 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA:
Jajka gotujemy na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz i studzimy.
2.SIEKAMY SKŁADNIKI NADZIENIA:
Oliwki i osączone pomidory drobno siekamy. Bazylię myjemy, obrywamy listki z trzech łodyżek i również siekamy.
3.FASZERUJEMY JAJKA:
Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmujemy z nich żółtka. Żółtka rozgniatamy dokładnie widelcem i łączymy z oliwkami, pomidorami, posiekaną bazylią i ricottą. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy za pomocą dwóch łyżeczek do połówek jajek. Podajemy udekorowane pozostałymi listkami bazylii i orzeszkami pinii.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA

Jajka gotujemy na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz i studzimy.

2

SIEKAMY SKŁADNIKI NADZIENIA

Oliwki i osączone pomidory drobno siekamy. Bazylię myjemy, obrywamy listki z trzech łodyżek i również siekamy.

3

FASZERUJEMY JAJKA

Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmujemy z nich żółtka. Żółtka rozgniatamy dokładnie widelcem i łączymy z oliwkami, pomidorami, posiekaną bazylią i ricottą. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy za pomocą dwóch łyżeczek do połówek jajek. Podajemy udekorowane pozostałymi listkami bazylii i orzeszkami pinii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

771,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

192,9 kcal

🥑

Tłuszcz

12 g

🌾

Węglowodany

7,4 g

🥬

Błonnik

13,8 g

💪

Białko

13,8 g

Podobne przepisy