psse-slupca.pl

Ryż z mięsem mielonym i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!

Ryż z mięsem mielonym i warzywami

Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone, drobiowe - 100 g
ryż basmati - 50 g
papryka czerwona - 0,5 szt.
brokuł - 100 g
cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 10 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
oregano suszone - 0,25 łyżeczki
czosnek granulowany - 0,25 łyżeczki
kolendra świeża - 1 gałązka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Paprykę kroimy w dość małą kostkę, a brokuł dzielimy na malutkie różyczki. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż zaczną pachnieć. Następnie dodajemy paprykę i brokuł. Wszystkie warzywa podsmażamy przez kilka minut.
3.SMAŻYMY MIĘSO MIELONE:
Do podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso drobiowe wraz z przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smażymy, aż mięso się zarumieni, a warzywa zmiękną.
4.PODAJEMY DANIE:
Na talerz przekładamy ugotowany wcześniej ryż i podsmażone dodatki. Danie ozdabiamy kilkoma liśćmi świeżej kolendry i podajemy gorące.
Ryż z mięsem mielonym i warzywami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Paprykę kroimy w dość małą kostkę, a brokuł dzielimy na malutkie różyczki. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż zaczną pachnieć. Następnie dodajemy paprykę i brokuł. Wszystkie warzywa podsmażamy przez kilka minut.

3

SMAŻYMY MIĘSO MIELONE

Do podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso drobiowe wraz z przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smażymy, aż mięso się zarumieni, a warzywa zmiękną.

4

PODAJEMY DANIE

Na talerz przekładamy ugotowany wcześniej ryż i podsmażone dodatki. Danie ozdabiamy kilkoma liśćmi świeżej kolendry i podajemy gorące.

Wartości odżywcze

Podobne przepisy