psse-slupca.pl

Jabłka zapiekane z żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!

Jabłka zapiekane z żurawiną

Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 70 g
jajko - 2 szt.
migdały - 30 g
żurawina suszona - 230 g
jabłko czerwone - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MASA BEZOWA BIAŁKA:
ubijamy na sztywną masę.
2.DODAJEMY CUKIER, NADAL:
miksując.
3.DO MASY DODAJEMY:
zmielone migdały i dokładnie mieszamy.
4.JABŁKA NA POCZĄTEK:
dokładnie myjemy i osuszamy owoce.
5.NASTĘPNIE NOŻEM ODCINAMY:
górną część jabłka i łyżeczką pozbywamy się nasion z jego wnętrza.
6.GDY GNIAZDO NASIENNE:
zostanie wydrążone, bardzo delikatnie nakłuwamy owoc w połowie jego wysokości.
7.DZIĘKI TEMU JABŁKO:
nie popęka w trakcie pieczenia.
8.DO WNĘTRZA WKŁADAMY:
masę bezowo-migdałową i żurawinę.
9.UKŁADAMY NA BLASZCE:
wyłożonej papierem.
10.JABŁKA NALEŻY PIEC:
25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
11.JAK PODAWAĆ PODAWAĆ:
na gorąco z lodami.
Jabłka zapiekane z żurawiną

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MASA BEZOWA BIAŁKA

ubijamy na sztywną masę.

2

DODAJEMY CUKIER, NADAL

miksując.

3

DO MASY DODAJEMY

zmielone migdały i dokładnie mieszamy.

4

JABŁKA NA POCZĄTEK

dokładnie myjemy i osuszamy owoce.

5

NASTĘPNIE NOŻEM ODCINAMY

górną część jabłka i łyżeczką pozbywamy się nasion z jego wnętrza.

6

GDY GNIAZDO NASIENNE

zostanie wydrążone, bardzo delikatnie nakłuwamy owoc w połowie jego wysokości.

7

DZIĘKI TEMU JABŁKO

nie popęka w trakcie pieczenia.

8

DO WNĘTRZA WKŁADAMY

masę bezowo-migdałową i żurawinę.

9

UKŁADAMY NA BLASZCE

wyłożonej papierem.

10

JABŁKA NALEŻY PIEC

25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

11

JAK PODAWAĆ PODAWAĆ

na gorąco z lodami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1616,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

538,8 kcal

🥑

Tłuszcz

9,5 g

🌾

Węglowodany

116,9 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy