3 sposoby na kalafior • przepis • składniki • przygotowanie
Co pysznego da się wyczarować z kalafiora? Wykorzystaj aż 3 pomysły Kingi i przygotuj zupę krem, ziołowe tabbouleh lub skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY KALAFIOR
Kalafior podzielony na mniejsze różyczki rozdrabniamy w naczyniu robota z funkcją rozdrabniania. Konsystencja warzywa po rozdrobnieniu powinna przypominać kaszę bulgur. Jeśli nie posiadamy robota, ścieramy kalafior na tarce o grubych oczkach. Rozdrobniony lub starty kalafior przekładamy do miski.
KOMPONUJEMY I PODAJEMY TABBOULEH
Dodajemy czerwoną cebulę i ogórek pokrojone w drobną kostkę oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki.
PIECZEMY KALAFIOR
Kalafior w całości pozbawiamy liści, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu nakrywamy zwilżonym ręcznikiem papierowym. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniak pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tymianek. Mieszamy.
GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.
DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę krem z kalafiora doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą curry i sokiem wyciśniętym z cytryny.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.
PANIERUJEMY KALAFIOR
Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA
Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.
ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ
Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
787 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
263 kcal
Tłuszcz
14,6 g
Węglowodany
29,3 g
Błonnik
10 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pancakesy faszerowane jabłkiem
To pancakesy, jakich nie znałeś! Naleśniki wypełnione soczystym jabłkiem z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Sprawdzą się idealnie o każdej porze dnia.

Korzenne pancakes
Puszyste i pyszne pancakes z wykorzystaniem przyprawy do piernika. Trudno wyobrazić sobie lepsze słodkie śniadanie w jesienny lub zimowy poranek.

Wegetariańskie hot dogi
Szukasz alternatywny dla klasycznych hot dogów? Przygotuj je w wersji wegetariańskiej! Są równie pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placki z batatów
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Nachos zapiekane z mięsem i serem
Klasyczna przekąska podczas każdego wieczoru w stylu kuchni Tex-Mex, czyli zapiekane nachos! Chrupiące, pełne smaku i ciągnącego się sera – przygotuj je na kolejne spotkanie ze znajomymi lub wieczór w rodzinnym gronie.

Kanapka cała wspaniała
Pyszna różnorodność smaków do przygotowania w parę chwil: szpinak, kozi ser i schab ułożone na pysznej chrupiącej bułce.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.