psse-slupca.pl

3 sposoby na kalafior • przepis • składniki • przygotowanie

Co pysznego da się wyczarować z kalafiora? Wykorzystaj aż 3 pomysły Kingi i przygotuj zupę krem, ziołowe tabbouleh lub skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ!

3 sposoby na kalafior

Co pysznego da się wyczarować z kalafiora? Wykorzystaj aż 3 pomysły Kingi i przygotuj zupę krem, ziołowe tabbouleh lub skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kalafior - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
ogórek - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
natka pietruszki - 20 g
pomidorki koktajlowe - 100 g
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta
orzeszki piniowe - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY KALAFIOR:
Kalafior podzielony na mniejsze różyczki rozdrabniamy w naczyniu robota z funkcją rozdrabniania. Konsystencja warzywa po rozdrobnieniu powinna przypominać kaszę bulgur. Jeśli nie posiadamy robota, ścieramy kalafior na tarce o grubych oczkach. Rozdrobniony lub starty kalafior przekładamy do miski.
2.KOMPONUJEMY I PODAJEMY TABBOULEH:
Dodajemy czerwoną cebulę i ogórek pokrojone w drobną kostkę oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki.
3.PIECZEMY KALAFIOR:
Kalafior w całości pozbawiamy liści, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu nakrywamy zwilżonym ręcznikiem papierowym. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C
4.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY:
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniak pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tymianek. Mieszamy.
5.GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ:
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.
6.DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę krem z kalafiora doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą curry i sokiem wyciśniętym z cytryny.
7.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.
8.PANIERUJEMY KALAFIOR:
Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
9.PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA:
Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
10.PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ:
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.
11.ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ:
Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.
3 sposoby na kalafior

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY KALAFIOR

Kalafior podzielony na mniejsze różyczki rozdrabniamy w naczyniu robota z funkcją rozdrabniania. Konsystencja warzywa po rozdrobnieniu powinna przypominać kaszę bulgur. Jeśli nie posiadamy robota, ścieramy kalafior na tarce o grubych oczkach. Rozdrobniony lub starty kalafior przekładamy do miski.

2

KOMPONUJEMY I PODAJEMY TABBOULEH

Dodajemy czerwoną cebulę i ogórek pokrojone w drobną kostkę oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki.

3

PIECZEMY KALAFIOR

Kalafior w całości pozbawiamy liści, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu nakrywamy zwilżonym ręcznikiem papierowym. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C

4

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniak pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tymianek. Mieszamy.

5

GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.

6

DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę krem z kalafiora doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą curry i sokiem wyciśniętym z cytryny.

7

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę pszenną łączymy w misce z napojem sojowym, wodą, mielonym czosnkiem, mieloną papryką, oliwą i solą. Mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.Do osobnej miski przesypujemy bułkę tartą.

8

PANIERUJEMY KALAFIOR

Każdą różyczkę kalafiora obficie zanurzamy w cieście tak, by były całkowicie nim pokryte, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

9

PODPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA

Skrzydełka z kalafiora pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

10

PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy śliwki pokrojone w paski i smażymy ok. 5 minut.Dodajemy passatę pomidorową, ocet jabłkowy, cukier trzcinowy, musztardę, słodką paprykę, sól i pieprz. Sos gotujemy, aż cebula i śliwka się rozpadną – ok. 10-15 minut.

11

ZAPIEKAMY SKRZYDEŁKA Z KALAFIORA W SOSIE BBQ

Podpieczone skrzydełka z kalafiora przekładamy do naczynia ze zmiksowanym sosem BBQ i dokładnie w nim obtaczamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

787 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

263 kcal

🥑

Tłuszcz

14,6 g

🌾

Węglowodany

29,3 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy

3 sposoby na kalafior - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl