psse-slupca.pl

Imbirowy dżem z winogron • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny dżem z delikatną orientalną nutą imbiru, który doskonale nada się do deserów, pieczywa lub do herbaty.

Imbirowy dżem z winogron

Pyszny dżem z delikatną orientalną nutą imbiru, który doskonale nada się do deserów, pieczywa lub do herbaty.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 660 g
imbir świeży - 50 g
winogrona czerwone - 850 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE UMYTE WINOGRONA:
przekładamy do garnka.
2.
DODAJEMY CUKIER.
3.IMBIR OBIERAMY, DROBNO:
siekamy i dodajemy do dżemu.
4.GARNEK STAWIAMY NA:
małym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
5.GDY CUKIER SIĘ:
rozpuści, gotujemy całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
6.ROZGOTOWANE OWOCE PRZECIERAMY:
przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu.
7.OWOCOWY PRZECIER PRZEKŁADAMY:
z powrotem do garnka i gotujemy około 30 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
8.GOTOWY DŻEM PRZEKŁADAMY:
do wyparzonych słoiczków.
Imbirowy dżem z winogron

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE UMYTE WINOGRONA

przekładamy do garnka.

2

DODAJEMY CUKIER.

3

IMBIR OBIERAMY, DROBNO

siekamy i dodajemy do dżemu.

4

GARNEK STAWIAMY NA

małym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.

5

GDY CUKIER SIĘ

rozpuści, gotujemy całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.

6

ROZGOTOWANE OWOCE PRZECIERAMY

przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu.

7

OWOCOWY PRZECIER PRZEKŁADAMY

z powrotem do garnka i gotujemy około 30 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

8

GOTOWY DŻEM PRZEKŁADAMY

do wyparzonych słoiczków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3180,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

106 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

27,4 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

0,2 g

Podobne przepisy