psse-slupca.pl

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną

Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 3 szt.
kurczak - 1 szt.
jogurt naturalny - 200 g
cebula - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
czosnek główka - 2 szt.
marchew - 400 g
miód - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 110 ml
korzeń pietruszki - 400 g
sałata masłowa - 500 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 100 g
zioła prowansalskie - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
z pokrywką i długie wykałaczki.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
160-170 stopni C (termoobieg).
3.PRZYGOTOWANIE KURCZAKA MYJEMY:
i osuszamy.
4.
ODCINAMY UDA.
5.SKRZYDEŁKA ODCINAMY (ZOSTAWIAMY:
kosteczkę przy piersi) i odkładamy.
6.ODCINAMY PIERSI RAZEM:
z kością (korpus i odkrojone skrzydełka możemy wykorzystać do gotowania rosołu).
7.PIERSI I UDA:
nacinamy na kostkach, skrobiemy ku dołowi i wycinamy panewki.
8.3 CYTRYNY NACINAMY:
w poprzek, parzymy, ścieramy skórkę (cytryny bez skórek kroimy na mniejsze cząstki, odstawiamy).
9.4 ZĄBKI CZOSNKU:
i połowę ilości świeżego tymianku siekamy.
10.POSIEKANY CZOSNEK, TYMIANEK,:
skórkę z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml) rozcieramy dokładnie na desce do krojenia.
11.MARYNUJEMY KAWAŁKI KURCZAKA:
(tylko od strony mięsa).
12.POZOSTAWIAMY JE PRZEZ:
30 minut w temperaturze pokojowej.
13.NASTĘPNIE UDA KURCZAKA:
spinamy za pomocą długich wykałaczek tak, by i w jednym, i drugim udzie spiąć brzegi skóry ze sobą.
14.NASTĘPNIE NA PATELNI:
na niewielkiej ilości lekko rozgrzanego oleju rzepakowego smażymy piersi i uda kurczaka, zaczynając od strony skóry, na lekko brązowy kolor.
15.MARCHEW I PIETRUSZKĘ:
myjemy, obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki, doprawiamy pozostałą częścią tymianku (kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji).
16.2 CEBULE KROIMY:
na ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół – dodajemy je do warzyw.
17.POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml), doprawiamy solą, białym pieprzem, niewielką ilością otartej skórki z cytryny i mieszamy.
18.ZAMARYNOWANE WARZYWA PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego.
19.PRZESMAŻONE UDKA I:
piersi układamy na warzywach.
20.DO CAŁOŚCI DODAJEMY:
niewielką ilość wody oraz tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu mięsa.
21.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 160-170 stopni C na 45 do 60 minut (naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką). 10 MINUT PRZED: końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika.
22.Z 4-5 CZĄSTEK:
cytryny bez skórki wyciskamy sok i dodajemy ich miąższ do środka (zostawiamy 3-4 cząstki do sosu do sałaty), polewamy olejem rzepakowym (mniej więcej 10 ml), doprawiamy niewielką ilością soli i potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, już bez przykrycia.
23.SAŁATA 2 JOGURTY:
naturalne przelewamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki miodu, jeden roztarty ząbek czosnku, odrobinę soli, białego pieprzu, niewielką ilość oleju rzepakowego (15-20 ml) i sok z 3-4 małych cząstek cytryny. MIESZAMY.
24.SAŁATĘ RWIEMY NA:
mniejsze kawałki i polewamy sosem jogurtowym.
25.JAK PODAWAĆ KURCZAKA:
wraz z warzywami wykładamy na talerz.
26.Z UD KURCZAKA:
wyjmujemy wykałaczki.
27.DANIE SKRAPIAMY SOKIEM:
z cytryny i dekorujemy tymiankiem. PODAJEMY Z: sałatą.
Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

z pokrywką i długie wykałaczki.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

160-170 stopni C (termoobieg).

3

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA MYJEMY

i osuszamy.

4

ODCINAMY UDA.

5

SKRZYDEŁKA ODCINAMY (ZOSTAWIAMY

kosteczkę przy piersi) i odkładamy.

6

ODCINAMY PIERSI RAZEM

z kością (korpus i odkrojone skrzydełka możemy wykorzystać do gotowania rosołu).

7

PIERSI I UDA

nacinamy na kostkach, skrobiemy ku dołowi i wycinamy panewki.

8

3 CYTRYNY NACINAMY

w poprzek, parzymy, ścieramy skórkę (cytryny bez skórek kroimy na mniejsze cząstki, odstawiamy).

9

4 ZĄBKI CZOSNKU

i połowę ilości świeżego tymianku siekamy.

10

POSIEKANY CZOSNEK, TYMIANEK,

skórkę z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml) rozcieramy dokładnie na desce do krojenia.

11

MARYNUJEMY KAWAŁKI KURCZAKA

(tylko od strony mięsa).

12

POZOSTAWIAMY JE PRZEZ

30 minut w temperaturze pokojowej.

13

NASTĘPNIE UDA KURCZAKA

spinamy za pomocą długich wykałaczek tak, by i w jednym, i drugim udzie spiąć brzegi skóry ze sobą.

14

NASTĘPNIE NA PATELNI

na niewielkiej ilości lekko rozgrzanego oleju rzepakowego smażymy piersi i uda kurczaka, zaczynając od strony skóry, na lekko brązowy kolor.

15

MARCHEW I PIETRUSZKĘ

myjemy, obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki, doprawiamy pozostałą częścią tymianku (kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji).

16

2 CEBULE KROIMY

na ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół – dodajemy je do warzyw.

17

POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml), doprawiamy solą, białym pieprzem, niewielką ilością otartej skórki z cytryny i mieszamy.

18

ZAMARYNOWANE WARZYWA PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego.

19

PRZESMAŻONE UDKA I

piersi układamy na warzywach.

20

DO CAŁOŚCI DODAJEMY

niewielką ilość wody oraz tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu mięsa.

21

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 160-170 stopni C na 45 do 60 minut (naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką). 10 MINUT PRZED: końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika.

22

Z 4-5 CZĄSTEK

cytryny bez skórki wyciskamy sok i dodajemy ich miąższ do środka (zostawiamy 3-4 cząstki do sosu do sałaty), polewamy olejem rzepakowym (mniej więcej 10 ml), doprawiamy niewielką ilością soli i potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, już bez przykrycia.

23

SAŁATA 2 JOGURTY

naturalne przelewamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki miodu, jeden roztarty ząbek czosnku, odrobinę soli, białego pieprzu, niewielką ilość oleju rzepakowego (15-20 ml) i sok z 3-4 małych cząstek cytryny. MIESZAMY.

24

SAŁATĘ RWIEMY NA

mniejsze kawałki i polewamy sosem jogurtowym.

25

JAK PODAWAĆ KURCZAKA

wraz z warzywami wykładamy na talerz.

26

Z UD KURCZAKA

wyjmujemy wykałaczki.

27

DANIE SKRAPIAMY SOKIEM

z cytryny i dekorujemy tymiankiem. PODAJEMY Z: sałatą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5436,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1359,1 kcal

🥑

Tłuszcz

95,6 g

🌾

Węglowodany

54 g

🥬

Błonnik

78,1 g

💪

Białko

78,1 g

Podobne przepisy