psse-slupca.pl

Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!

Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami

Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
kolendra świeża - 25 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
mąka pszenna - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 250 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
marchew - 1 szt.
olej - 2 łyżki
por - 0,5 szt.
imbir mielony - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżki
woda - 1 l
makaron nitki - 250 g
piramidka smaku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY:
w garnku dodajemy 2 piramidki smaku, mielony imbir i sos sojowy.
2.DO MIĘSA DODAJEMY POSIEKANY:
szczypiorek, posiekany mały ząbek czosnku, pieprz i sól. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę oleju, na którym podsmażamy klopsiki, aż się zarumienią.
3.MARCHEWKĘ OBIERAMY, KROIMY W:
drobne paski i zalewamy niewielką ilością wody, by zmiękła. Por kroimy w cienkie paski, a papryczkę chili siekamy drobno. Namoczoną marchewkę przekładamy na patelnię, dolewamy olej, dodajemy por i odrobinę papryczki chili. Smażymy.
Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY

w garnku dodajemy 2 piramidki smaku, mielony imbir i sos sojowy.

2

DO MIĘSA DODAJEMY POSIEKANY

szczypiorek, posiekany mały ząbek czosnku, pieprz i sól. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1 łyżkę oleju, na którym podsmażamy klopsiki, aż się zarumienią.

3

MARCHEWKĘ OBIERAMY, KROIMY W

drobne paski i zalewamy niewielką ilością wody, by zmiękła. Por kroimy w cienkie paski, a papryczkę chili siekamy drobno. Namoczoną marchewkę przekładamy na patelnię, dolewamy olej, dodajemy por i odrobinę papryczki chili. Smażymy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2098,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

66 g

🥬

Błonnik

22,1 g

💪

Białko

22,1 g

Podobne przepisy

Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl