psse-slupca.pl

Kutia • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, chrupiących orzechów i bakalii, skąpana w słodkim miodzie.

Kutia

Tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, chrupiących orzechów i bakalii, skąpana w słodkim miodzie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

wanilia - 3 g
pomarańcza - 1 szt.
mleko - 150 ml
miód - 150 g
rodzynki - 100 g
rum - 100 ml
mak - 100 g
pszenica - 200 g
orzech włoski - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.KUTIĘ PRZYGOTOWUJEMY NA:
dzień przed podaniem.
2.PRZYGOTOWANIE PSZENICĘ PŁUCZEMY:
w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy 24 godziny.
3.NASTĘPNIE GOTUJEMY DO:
miękkości w wodzie, w której się moczyła.
4.MAK PARZYMY WE:
wrzątku, następnie trzykrotnie mielemy.
5.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wylewamy rum, dodajemy rodzynki.
6.RODZYNKI ZAGOTOWUJEMY,:
odstawiamy.
7.LASKĘ WANILII PRZEKRAWAMY:
na pół, następnie w poprzek i za pomocą noża wybieramy ziarenka.
8.RÓWNIEŻ KORA WANILIOWA:
idealnie nadaje się do aromatyzowania mleka, więc możemy jej użyć.
9.DO ROZGRZANEGO GARNKA:
wlewamy niewielką ilość wody (aby zapobiec przypaleniu się mleka), 150 ml mleka, miód i dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z korą.
10.CZĘSTO MIESZAMY I:
czekamy, aż mleko się zagotuje.
11.DO DUŻEJ MISKI:
przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak oraz drobno posiekane orzechy.
12.POMARAŃCZĘ PARZYMY, NASTĘPNIE:
ścieramy jej skórkę do garnka z mlekiem (ilość skórki wg uznania).
13.
WSZYSTKO ZAGOTOWUJEMY.
14.DO PSZENICY I:
maku dodajemy namoczone rodzynki z rumem, doprawiamy sokiem z połówki pomarańczy i całość zalewamy mlekiem z miodem. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
15.NA KONIEC DOPRAWIAMY:
sokiem z drugiej połówki pomarańczy.
16.DEKORUJEMY POZOSTAWIONYMI ORZECHAMI:
i miąższem wyciętym z pomarańczy.
Kutia

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KUTIĘ PRZYGOTOWUJEMY NA

dzień przed podaniem.

2

PRZYGOTOWANIE PSZENICĘ PŁUCZEMY

w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy 24 godziny.

3

NASTĘPNIE GOTUJEMY DO

miękkości w wodzie, w której się moczyła.

4

MAK PARZYMY WE

wrzątku, następnie trzykrotnie mielemy.

5

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wylewamy rum, dodajemy rodzynki.

6

RODZYNKI ZAGOTOWUJEMY,

odstawiamy.

7

LASKĘ WANILII PRZEKRAWAMY

na pół, następnie w poprzek i za pomocą noża wybieramy ziarenka.

8

RÓWNIEŻ KORA WANILIOWA

idealnie nadaje się do aromatyzowania mleka, więc możemy jej użyć.

9

DO ROZGRZANEGO GARNKA

wlewamy niewielką ilość wody (aby zapobiec przypaleniu się mleka), 150 ml mleka, miód i dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z korą.

10

CZĘSTO MIESZAMY I

czekamy, aż mleko się zagotuje.

11

DO DUŻEJ MISKI

przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak oraz drobno posiekane orzechy.

12

POMARAŃCZĘ PARZYMY, NASTĘPNIE

ścieramy jej skórkę do garnka z mlekiem (ilość skórki wg uznania).

13

WSZYSTKO ZAGOTOWUJEMY.

14

DO PSZENICY I

maku dodajemy namoczone rodzynki z rumem, doprawiamy sokiem z połówki pomarańczy i całość zalewamy mlekiem z miodem. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.

15

NA KONIEC DOPRAWIAMY

sokiem z drugiej połówki pomarańczy.

16

DEKORUJEMY POZOSTAWIONYMI ORZECHAMI

i miąższem wyciętym z pomarańczy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2751 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

343,9 kcal

🥑

Tłuszcz

15,7 g

🌾

Węglowodany

39,7 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy