Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY INDYKA NA ZŁOTY KOLOR
Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę o wielkości 1,5 cm.
RYŻ DELIKATNIE SZKLIMY Z CZOSNKIEM NA OLIWIE
Cebulę i por kroimy drobno i przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Delikatnie szklimy czosnek tak, aby nie zmienił koloru. Tak samo postępujemy z ryżem. Dodajemy gałązki tymianku w całości, zalewamy ryż i resztę składników białym winem. Gdy wino prawie w całości odparuje, zaczynamy podlewanie wywarem, w którym gotowało się mięso, tak by za każdym razem dorównać powierzchni ryżu. Gotujemy tak długo, aż ryż nie będzie al dente. Należy zawsze poczekać, aż porcja wywaru odparuje, żeby risotto nie było za słone. Risotto stale mieszamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy mięso, doprawiamy skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem.
DODAJEMY DO RISOTTO STARTE PECORINO
Na koniec dodajemy masło, mascarpone i starty ser pecorino. Na osobnej patelni przesmażamy groszek z pomidorami i dekorujemy nimi risotto. Risotto musi być kremowe i lekko lejące, wtedy jest najlepsze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2336,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
584,2 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
63,5 g
Błonnik
28,3 g
Białko
28,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Makaron z buraczanym pesto
Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!

Chicago pizza
Pizza jak z Chicago? To żadna sztuka! Sprawdź ten przepis i zrób ją we własnej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!

Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
Zaskakujące połączenie smaków – biała kiełbasa faszerowana czosnkiem oraz suszonymi śliwkami namoczonymi w brandy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
Amerykańskie babeczki, które idealnie sprawdzą się jako przekąski w przerwie od ratowania Nowego Jorku! Spróbuj tych pysznych słodkości podczas wcielania się w jednego z pajęczych bohaterów. Legenda mówi, że pomagają stawić opór symbiontowi.

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!