psse-slupca.pl

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem • przepis • składniki • przygotowanie

Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem

Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
jogurt grecki - 150 g
marchew - 175 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
oregano świeże - 0,5 łyżeczki
pstrąg wedzony - 100 g
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię oczyszczamy, marchew obieramy, po czym oba warzywa ścieramy drobno na tarce. Następnie mieszamy je z cebulą, jajkiem, mąką i oregano, doprawiamy solą i pieprzem.
2.SMAŻYMY PLACUSZKI:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Z gotowego ciasta smażymy 18-20 małych placuszków przez 2-3 minuty z jednej strony. Osączamy je na papierze kuchennym.
3.ŁĄCZYMY PLACUSZKI Z RYBĄ I JOGURTEM:
Jogurt doprawiamy skórką z cytryny i solą. Pstrąga tęczowego rwiemy na kawałki. Na każdym placuszku układamy po jednym kawałku ryby i robimy kleks z jogurtu. Całość ozdabiamy listkami oregano według uznania.
Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię oczyszczamy, marchew obieramy, po czym oba warzywa ścieramy drobno na tarce. Następnie mieszamy je z cebulą, jajkiem, mąką i oregano, doprawiamy solą i pieprzem.

2

SMAŻYMY PLACUSZKI

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Z gotowego ciasta smażymy 18-20 małych placuszków przez 2-3 minuty z jednej strony. Osączamy je na papierze kuchennym.

3

ŁĄCZYMY PLACUSZKI Z RYBĄ I JOGURTEM

Jogurt doprawiamy skórką z cytryny i solą. Pstrąga tęczowego rwiemy na kawałki. Na każdym placuszku układamy po jednym kawałku ryby i robimy kleks z jogurtu. Całość ozdabiamy listkami oregano według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

806 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

80,6 kcal

🥑

Tłuszcz

4,2 g

🌾

Węglowodany

6 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy