Herbata myśliwska • przepis • składniki • przygotowanie
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAPARZAMY HERBATĘ
Torebki z herbatą zalewamy 400 ml wrzącej wody i zaparzamy przez 4 minuty. Następnie torebki wyjmujemy.
WYCISKAMY SOK Z POMARAŃCZY
Pomarańczę sparzamy, skórkę cienko obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, miąższ wyciskamy. Skórkę i sok powoli podgrzewamy z herbatą, winem, cynamonem, goździkami, mieszając, nie doprowadzając mieszanki do wrzenia.
DODAJEMY RUM I WIŚNIÓWKĘ
Dodajemy rum i wiśniówkę, herbatę myśliwską dodatkowo słodzimy według uznania i przelewamy przez sitko do filiżanek lub szklanek. Podajemy gorące.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
830,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
207,7 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
25 g
Błonnik
0,4 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Owocowa owsianka miodowo-cynamonowa
Sycąca, zdrowa, słodka, pyszna – owsianka ma same zalety! To doskonały pomysł na smaczne śniadanie pełne witamin.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z szynką, serem i warzywami
Smak tkwi w… prostocie! Ta pyszna kanapka w bułce twarogowej to propozycja doskonała do pracy lub na piknik! W dodatku przygotujesz ją zaledwie w 10 minut!

Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tołpyga w jajecznicy
Smażony filet z tołpygi przygotowany w niebanalny, a jednocześnie prosty i szybki sposób – w połączeniu z jajecznicą.

Lasagne z bakłażanem i cukinią
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!