psse-slupca.pl

Wegański sos tatarski • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj sosu tatarskiego z wegańskim majonezem z kaszy jaglanej lub aquafaby!

Wegański sos tatarski

Spróbuj sosu tatarskiego z wegańskim majonezem z kaszy jaglanej lub aquafaby!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
kapar - 50 g
świeży koperek - 1 łyżeczka
ogórek konserwowy - 50 g
pieczarki marynowane - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kasza jaglana - 100 g
musztarda - 1 łyżeczka
ocet winny - 2 łyżki
olej rzepakowy - 185 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
syrop z agawy - 1 łyżka
napój sojowy - 115 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ Z KASZY JAGLANEJ:
Mocno rozgotowaną kaszę jaglaną przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy olej, ocet, musztardę, sok z cytryny, syrop z agawy, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładki krem, stopniowo dolewając mleko sojowe. Do sosu tatarskiego możemy także użyćmajonezu z aquafaby.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU:
Korniszony oraz grzyby w occie kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i musztardę, a następnie posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki mieszamy z przygotowanym majonezem, doprawiamy solą oraz pieprzem i dekorujemy świeżym koperkiem.
Wegański sos tatarski

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ Z KASZY JAGLANEJ

Mocno rozgotowaną kaszę jaglaną przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy olej, ocet, musztardę, sok z cytryny, syrop z agawy, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładki krem, stopniowo dolewając mleko sojowe. Do sosu tatarskiego możemy także użyćmajonezu z aquafaby.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU

Korniszony oraz grzyby w occie kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i musztardę, a następnie posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki mieszamy z przygotowanym majonezem, doprawiamy solą oraz pieprzem i dekorujemy świeżym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1998,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

83,3 kcal

🥑

Tłuszcz

6,9 g

🌾

Węglowodany

4,8 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

0,9 g

Podobne przepisy

Wegański sos tatarski - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl